54,5 на сто от италианците не са доволни от живота и от икономическото си положение и го смятат за влошено, в сравнение с миналата година, съобщи изследване на Националния статистически институт. През 2007 година този процент е бил 41.
В рамките на 7 години е спаднал с 20 пункта броят на италианците, които са доволни от състоянието си, допълва проучването. Все по-голям става контрастът между бедния Юг и богатия Север на Апенините. В Северна Италия 52 на сто от жителите казват, че са доволни от живота си, докато в Южна Италия едва 43 на сто от жителите декларират подобно нещо.
На Север са по-доволни и от здравето си, тъй като 83% от италианците там казват, че са в добро здравословно състояние. 77 на сто от жителите в Южна Италия са доволни от здравето си.
Въпреки оплакванията си обаче италианците казват, че са доволни от личния си живот, семейството, приятелите и свободното си време.
В момента един от всеки петима италианци е на възраст над 65 години. В Италия се падат по 1,37 деца на всяка жена и това е най-високото ниво, регистрирано през последните години.
Що се отнася до обществените услуги, италианците се оплакват най-много от недоброто функциониране на „Бърза помощ“ (56%), от органите за сигурност (40%), общинските служби, супермаркетите, пощите. /ProntoSofia