До края на 2009 година до 100 000 души от туристическия бранш в Италия може да останат без работа. В същото време обаче правителството на премиера Силвио Берлускони остава глухо за проблемите в бранша, посочва Дойче веле.
В туристическия бранш в Италия работят два милиона души. Десет процента от брутния вътрешен продукт на страната се падат на туризма. Сега работещите в бранша издигат искания за помощен пакет. Италианският туристически отрасъл е притиснат от небивала досега криза.
Застрашени са стотици хиляди работни места.
Само през януари 4,5 от работещите в хотелиерството са загубили работата си. До края на 2009 година до сто хиляди души от туристическата сфера могат да останат без работа, двойно повече отколкото са застрашените работни места в автомобилната индустрия.
Правителството на Силвио Берлсукони взе решение за помощни пакети за банките, автомобилния бранш и индустрията за домакински уреди. То игнорира обаче напълно драматичните трудности на туристическия сектор - една от опорите на италианската икономическа система.
Туристическият бранш настоява за данъчни облекчения.
В Италия ДДС за туристическата индустрия е десет процента, във Франция пет процента и половина, а в Испания седем процента. Докато испанското правителство отпусна 400 милиона евро в подкрепа на туристическия бранш, туристическите фирми в Италия изпитват големи трудности по отношение на достъпа до кредити.
Най-вече малките туристически фирми са особено застрашени от кризата, подчертава Съюзът на италианските хотелиери Федертурисмо, като напомня, че само тази година могат бъдат затворени три до пет процента от хотелите в Италия и че 33 000, предимно фамилни туристически структури, са особено застрашени. /БЛИЦ