Италия получи първите 9 750 дози от ваксината против COVID на Pfizer-Biontech, предават световните осведомителни агенции. 

Камионът с пратката, предназначена за Италия, пристигна от Белгия, в Рим, придружен от карабинерите.

Фургонът ще тръгне от казармата на карабинерите Tor di Quinto около 10 часа сутринта в събота на 26 декември и ще стигне до Спаланзани, където дозите ще бъдат разделени и след това ще бъдат доставени на военните.

Разпределението ще бъде от отбраната.

"Фургонът от Белгия пристигна в Италия с първите дози от ваксината против Covid. Бяхме казали, че преди края на годината ще започнем ваксинации и така ще бъде. Първите ваксини ще бъдат за нашия медицински персонал, който ежедневно работи, за да спести човешки животи, излагайки живота си на риск ".

Външният министър Луиджи Ди Майо написа във Facebook. "На нашите бели сили пожелание за весела Коледа и благодарност за всичко, което правят, дори и в този ден на празнуване. Ще си върнем свободите и ще се прегърнем отново".

Припомняме, че по-рано стана ясно, че група, представляваща жертвите на коронавируса в Италия, ще съди правителството за 100 млн. евро обезщетение.

В свое изявление от организацията "Noi Denunceremo" (Ще ви съдим - бел.ред.) обявиха, че днес ще заведат дело от името на около 500 души, загубили своите близки в пандемията. От италианските власти ще бъде поискат обезщетение от 200 000 евро за починал.

Искът е насочен срещу министър-председателя Джузепе Конте, министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и управника на региона Ломбардия Атилио Фонтана. Председателят на "Noi Denunceremo" Лука Фуско го нарече "коледен подарък за онези, които трябваше да противодействат на пандемията, но не го правят".

Италия е една от най-тежко засегнатите страни от коронавируса. С население от 60 милиона души до момента в нея са отчетени 70 000 смъртни случая - повече от която и да е друга държава в Европа.