Броят на жертвите на коронавирус в Италия се увеличи с 627 души и достигна 4032, съобщава "Ройтерс", като се позова на изявление от днес на италианските власти.

Това е най-голямото им увеличение за един ден в страната от началото на епидемията.

Италия вчера изпревари Китай по брой на починалите от коронавирус. До днес не бяха регистрирани повече от 475 смъртни случая за един ден.

Управителят на италианската област Ломбардия заяви в петък, че правителството се е съгласило да разположи армията в региона си, за да наложи строгото прилагане на карантината срещу епидемията от коронавирус, която продължава да се разраства с бързи темпове.

"Молбата за използване на армията беше приета... и 114 войници ще бъдат разположение в цялата Ломбардия ... все още е твърде малко като бройка, но е нещо положително", каза на пресконференция Атилио Фонтана.

Ломбардия също така поиска от правителството да затегне допълнително вече съществуващите ограничения, които включват затварянето на всички несъществени търговски дейности и забрана за публични събирания.

Без да посочва конкретни цифри Фонтана добави, че заразяването продължава да се разпространява в Ломбардия - италианският регион, регистрирал досега най-голям брой на заразени и смъртни случаи в Италия.

"За съжаление не наблюдаваме промяна в тенденцията в числата, които се увеличават", каза той.

В рамките на три седмици, 1135 души са имали нужда от интензивни грижи в Ломбардия, но в региона има само 800 болинични легла, предназначени за това, според Джакомо Грасели - завеждащ интензивното отделение на болница "Поликлинико" (Policlinico) в Милано, която е отделно от "Сан Денато". Грасели координира работата на всички интензивни екипи в Ломбардия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ