Италия е най-засегнатата от коронавируса европейска страна. 475 смъртни случая там бяха обявени само в сряда, 93 от тях - в град Бергамо, Ломбардия. Кошмарната ситуация принуди града да поиска съседни местности да приемат част от телата на починалите за кремация, предаде БГНЕС.

„През последните няколко дни правим погребение на всеки тридесет минути. Това показва тежестта на нашата ситуация", каза Франческо Аллева, говорител на кмета. И допълни, че болниците са претоварени и липсват места в гробищния парк.

Италианските медии разпространиха ужасяващи снимки на военни превозни средства, пренасящи ковчези до близките населени места, за да бъдат кремирани мъртвите.

„Ла Стампа“ посочва, че около 60 ковчега са пристигнали в Пиемонт, Треката, Домодосола, Акви Терме и Серавалле Скривия. Телата на починалите остават там, за да бъдат кремирани. След като се извърши кремацията, пепелта се връща в Бергамо.

Майката на една от най-известните водещи у нас е в най-страшното място с COVID-19 в Европа, ето какво разказва

Трагедията е толкова голяма, че местният всекидневник „Еко ди Бергамо“ беше принуден да увеличи броя на некролозите до 11. Изданието съобщава също, че погребалните услуги в града вече не могат да отговорят на всички изисквания, като някои работници също се разболяват и принуждават компаниите да затварят.

Общо 553 души загинаха от коронавирус в Бергамо само за няколко седмици. В четвъртък италианското правителство съобщи, че ще удължи сроковете на карантината и ограничителните мерки, въведени заради разпространяването на коронавируса.

Според премиера Конте ограниченията дават резултати, но все още не е ясно, кога ще бъде преминат пикът.

Правителството също така нареди да се намали работното време на магазините за храни в почивните дни. Все повече офиси и държавни учреждения работят дистанционно. Намаля персоналът в банките и пощенските клонове, които за момента са отворени.

Карантината, включваща забрана за придвижване на населението без основателна причина, е в сила до 3 април. Ватикана вече обяви, че Великденската литургия на 12 април ще премине без вярващи.

Почти 3000 души са починали от коронавируса в Италия. Броят на заразените надхвърли 35 000, а над 4000 души са се излекували.

По същото време дълга колона от военни камиони премина през центъра на Бергамо, Северна Италия, в сряда вечер, превозвайки над 60 ковчега на жертви на коронавируса. Те ще бъдат кремирани в други общини, тъй като общинското гробище няма този капацитет, пише 20 minutos.Кадрите, публикувани от италианските медии, показват как епидемията поразява провинция Бергамо, най-засегнатата в Ломбардия, с приблизително 55 смъртни случая на ден от болестта.

Според местния вестник L’Eco di Bergamo камионите са натоварени с около шестдесет ковчега, които ще бъдат кремирани в различни общини.

Половината от тях ще бъдат закарани в град Модена, а останалите ще бъдат разпределени между общините Акуи Терме, Бреша, Червиняндо дел Фриули, Парма, Пиаченца, Римини.

След извършване на кремациите урните ще бъдат върнати обратно в Бергамо.

Кметът на Бергамо Джорджо Гори благодари на градовете, които са изразили готовност да помогнат в тази извънредна ситуация.

„В трагичен момент вашето сътрудничество е похвално“, каза кметът Джорджо в интервю за L’Eco di Bergamo.

Вижте видео от дългата колона от военни камиони ТУК