Двете популистки партии в Италия, борещи се срещу елита, съживиха късно снощи плановете си за коалиция и обещаха да сложат край на тримесечните политически сътресения, предаде Ройтерс. Те ще направят това с правителство, което ще увеличи разходите, ще се противопостави на финансовите правила на ЕС и ще се бори с нелегалната имиграция.

Споразумението за коалиция, дошло след изборите през март, премахва лиска от нов вот – перспектива, която предизвика големи разпродажби на италианските финансови пазари.

Лидерите на дясната Лига и на Движение „5 звезди“ скрепиха съюза си, като се споразумяха да заменят евроскептика, когото първоначално бяха предложили за министър на икономиката и чието номиниране бе отхвърлено от президента.„Всички условия са изпълнени за правителство на „5 звезди“ и Лигата“, заявиха лидерите на двете партии – съответно Луиджи Ди Майо и Матео Салвини.

Те огласиха съвместно изявление след няколкочасови преговори.

Споразумението пдойде след няколко дни, през които Ди Майо призова за импийчмънт на президента Серджо Матарела и през които двама кандидати мяха натоварени да съставят кабинет. Единият от тях се оттегли, но бе върнат вечерта на 31 май.

Малко известният преподавател по право Джузепе Конте, който е приближен до „5 звезди“, ще стане премиер, обявиха двамата лидери.

Пробивът дойде, след като двете партии се разбраха да оттеглят кандидатурата на икономиста Паоло Савона за министър на икономиката. 81-годишният икономист бе заявил, че на Италия й е необходим план за отказ от еврото.

Той ще бъде заменен от преподавателя по икономика Джовани Триа, който също е малко позната эигура.

Световните финансови пазари отбелязаха пообрение през последните два дни,след като имаше спад заради перспективата от нови избори, доминирани от дебат за бъдещето на Италия в еврозоната.

Италия, чийто дълг възлиза на 130 на сто от нейния БВП, е най-задлъжнялата страна в еврозоната след Гърция и често е наричана „твърде голяма, за да фалира“.

Макар инвеститорите да се успокоиха, че няма да има повторение на изборите, които се опасяваха, че ще се превърнат в де факто референдум за еврото, те сега вероятно ще преместят фокуса си върху плановете на Лигата и „5 звезди“ за големи разходи.

Още след вота коалицията обяви, че ще накара ЕС да преразгледа финансовите си правила, които според Матео Салвини „поробват“ италианците.

Джовани Триа – новият кандидат за министър на икономиката, критикува икономическото управление в ЕС, но за разлика от Паоло Савона не подкрепя план за излизане от еврозоната.

В последните си статии той призовава за промяна на финансовите правила на ЕС, за да могат публичните инвестиции да подпомогнат растежа. Подобно на много други икономисти той критикува постоянния излишък на Германия.

„Може би най-накрая успяхме, след толкова много пречки, атаки, заплахи и лъжи“, написа Салвини във фейсбук малко след обявяването на споразумението.

След като пропадна първият опит за коалиция, президентът Матарела номинира бившия служител на Международния валутен фонд (МВФ) Карло Котарели да формира временен експертен кабинет, който да поведе Италия към нови избори най-рано през септември.

Котарели обаче не успя да представи правителство и не получи подкрепата на нито една от главните партии. Вчера той върна мандата.

Ако се приеме, че новото правителство е получило зелена светлина от Матарела, Салвини ще бъде вътрешен министър, а Ди Майо ще оглави новото съвместно министерство, създадено от събраните заедно ресори на труда и индустрията, обявиха от двете партии.

Салвини обеща да засили депортациите на нередовни имигранти и да реформира системата за даване на убежище.

Външен министър ше ъде Енц Моаверо – бивш министър по европейските въпроски в правителството на Марио Монти. А като компенсация европейският портфейл ще бъде даден на Паоло Савона.