Федералното правителство на САЩ ще изпълни смъртно наказание за първи път от близо две десетилетия, съобщиха от Министерството на правосъдието, цитирано от Националното обществено радио.

Главният прокурор Уилям Бар е инструктирал Федерално бюро на затворите да промени федералния протокол за екзекуциите, за да бъде включено най-тежкото наказание, поясняват от министерството.

Бар също е поискал от бюрото да организира екзекутирането на петима затворници, които са осъдени за убийство. Според ведомството при всеки от случаите има убити деца и възрастни. При някои от случаите осъдените са измъчвали и са изнасилили жертвите си.

Преди в протокола беше заложено да се използва инжекция с три лекарства, а сега Министерството на правосъдието отбелязва, че ще се използва само едно лекарство при екзекуциите - пентобарбитал.

Първата екзекуция на федерално ниво ще се извърши на 9 декември 2019 г.Даниел Люис Лии е признат за виновен в убийството на тричленно семейство, включително и на 8-годишно дете. Лии е членувал в група на бели супремасисти. Осъден е от федерален съд в Арканзас през 1999 г.

Фокс нюз съобщава, че за последно е извършена екзекуция във федерален затвор през 2003 г.