Оказва се, че потъването в неделя вечер в езерото Маджоре на лодка за разходка с двайсетина души на борда и удавянето на двама служители на италианското военно разузнаване и на един на израелската тайна служба Мосад, не е просто трагичен край на веселба на колеги и бойни другари, пише "Труд".

За щур купон с нещастен финал писаха в понеделник медии в Италия, но пасажерите от преобърнатия от невиждано торнадо плавателен съд съвсем не били карали безгрижен рожден ден на член на групата разузнавачи, а били на продължителна мисия по красивите брегове на северозападната част на Италия.

Разбра се какво са правили агентите на "Мосад" и АИЗЕ на потопената от торнадо туристическа лодка

И вместо всички да пият по чаша вино за добре изпълнените поверителни задачи, останалите живи след потопа 18 топагенти за съжаление са били принудени от съдбата да оплачат в неделя вечерта загиналите Тициана Барнаби и Клаудио Аланци от разузнаването на италианските въоръжени сили и колегата им от Тел Авив - Шимони Ерес.

Както писа вчера в. “Кориере дела сера”, служителите на израелските и италианските тайни служби били от известно време по следите на руски магнати и олигарси, близки до Кремъл и действащи под “прикритието” на инвеститори в хотелиерския бизнес по бреговете на Маджоре.

Те били пренасочили към живописните местенца капиталите си от съседното езеро Комо, което според тях вече било пренаселено и превърнато в снобска дестинация, като за целта използвали пари, препрани в швейцарски банки.

И само през последните няколко месеца свръхбогати руснаци купили лично, или в случаи, че са в “черните списъци” на санкционираните от Запада граждани на Федерацията - чрез съпруги и любовници, няколко свръхлуксозни хотела в района на кокетните градчета Вербания, Стреза и Бавено.

В. “Република” доуточнява пък мисията на разведките, като пише в прав текст, че те са осъществявали “секретна операция срещу трафика на стратегически оръжия”, с производството на които е известна зоната между езерото Маджоре и намиращите се на по 70 - 80 км източно и южно големи градове Милано и Торино.

Тоест събирали са сведения за истинските намерения на “гостите-инвеститори” от Москва, нарочени от влиятелния вестник за “рицари на апокалипсиса”.

А според “Кориере дела сера” на обяд в неделния ден голяма руска агитка поливала поредния си успех в алъш-вериша с недвижими имоти в най-баровския ресторант по бреговете на Маджоре - “Ла Вербания”.

И там, преоблечени като волни туристи, хапнали и пийнали също така израелските и италианските разведки, а удавилата се съпруга рускиня Аня Божкова на свързания със службите на Рим собственик и кормчия на злощастната лодка - Клаудио Карминати, вършела работата на преводач и човек за контакти.

След приключването на обяда и вероятно установените запознанства с нарочените за изучаване лица, групата разузнавачи се качила на лодката за разходка, но на няма и половин морска миля от пристанището, смерчът удря претоварения плавателен съд и го потапя.

“Кориере дела сера” разкрива също така благодарение на източниците си в службите за сигурност какво са правили в района по-специално агентите на “Мосад”. Ами работели по разкриването на връзките на определени италиански и израелски аферисти с елитните заводи на италианската военна промишленост в зоната - бойни вертолети, бронирани машини, ракети за ПВО и т. н..

Като мисията на топагентите била да потвърдят със сигурност наличната им информация, че въпросните бизнесмени купували тайно и изнасяли за Иран високотехнологични компоненти, електроника и детайли за производството на бойна техника.

За значението за Израел на операцията според “Кориере дела сера” говори фактът, че на погребението в Тел Авив на удавилия се в Маджоре 53-годишен агент на Мосад Шимони Ерес благодарствено слово произнесъл лично Давид Барнеа - директорът на разузнавателната служба.