Използването на ирански бази от Русия за нанасяне на удари в Сирия е достойно за съжаление, но не е изненадващо. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър, цитиран от Ройтерс и bTV. Русия за първи път нанесе въздушни удари в Сирия с бомбардировачи, базирани в Иран. 6 стратегически бомбардировача Ту-22 и изтребители Су-35 са излетели в събота от Южна Русия и след като са нанесли удари по позиции на „Ислямска държавна”, са кацнали на летище Хамадан в Иран.
Решението на Русия да използва ирански бази няма непременно да осуети постигането на споразумение между САЩ и Русия за сътрудничество в борбата с "Ислямска държава" в Сирия, уточни Тонър. Той добави, че това споразумение още не е свършен факт. Говорителят отбеляза, че Москва продължава да нанася удари по подкрепяни от САЩ умерени сирийски сили.

Тонър заяви, че САЩ продължават да проучват обхвата на руско-иранското сътрудничество и че държавният секретар Джон Кери във вчерашния си телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров е изразил безпокойството на САЩ от използването на ирански бази от руската бойна авиация за удари в Сирия.