Швейцария допълнително ще намали ограниченията за миграцията от Европа и обмисля отваряне на границите със съседните страни.


Уточняват се и поредните стъпки за постепенно разхлабване на мерките, въведени за възпиране на разпространението на коронавируса, съобщиха швейцарските власти, цитирани от Ройтерс.

Този месец ще се тества приложение за смартфони, което проследява контактите на потребителите и ги предупреждава, ако са прекалено близо до хора с положителна проба за коронавируса. 

Приложението - част от дългосрочната националната стратегия за възпиране на разпространението на Ковид-19 и предотвратяване на втора вълна на заразата - може да заработи, ако през юни бъде одобрено от парламента.

От 11 май постепенно се подновява миграцията. Като първа стъпка ще започне обработването на вече подадени молби на кандидати за работа в Швейцария. За швейцарските граждани, както и за гражданите на Европейския съюз, отново ще стане възможно събирането със семействата им, съобщиха властите.

Контролът по границите ще се запази, заяви правителството и допълни, че граничните пунктове ще бъдат отворени след консултации с швейцарските власти и властите на страните партньори.

От понеделник ще могат да отворят ресторантите, въведени са правила за безопасността на клиентите и персонала им, едно от които е да носят маски.