Вкафене в центъра на Йерусалим група жени си говорят, докато се хранят вътре, маски няма. Във фризьорският салон има две клиентки, а фолио украсява главите им като корони. Навън жени, бутащи децата си с колички, минават по павиран кръг в парк.

А надолу по улицата прочутият пазар Mahane Yehuda жужи от продавачи, които предлагат прясната си стока, докато хората се стрелят от сергия на сергия, купувайки ежедневното си провизии.

Ако не бяха хората и скенерите в заведенията, които проверяват специален сертификат, известен като "зелен пропуск" и всички хора, носещи маски, почти щеше да изглежда, че коронавирус няма.

Това е нещото, което Израел се опитва да постигне - да се върне във времето, когато вирусът е само второстепенна мисъл.

Израел може да се похвали с едно от най-високите нива на ваксинация в света, като над 50% от населението му е получило и двете дози от ваксината.

Сега страната се опитва да възстанови усещането за нормалност, като дава на тези, които са напълно ваксинирани и тези, които са се възстановили от COVID-19, зелена карта, която ще им даде достъп до дейности, които до голяма степен са изчезнали през последната година, когато думите "социално дистанциране" и "локдаун" влязоха в речника ни.

Зеленият пропуск е разрешен от Министерството на здравеопазването на Израел и е необходим за дейности като посещение на фитнес, хранене в ресторант със 75% капацитет и ограничение до 100 души, посещение на театрално представление с до 500 души на закрито, или дори събиране в зала за събития с до 300 души.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който до голяма степен заложи кампанията си на предстоящите избори за агресивен тласък на ваксинацията в Израел, се похвали на събитие в Тел Авив в понеделник, че до началото на април страната ще "излезе" от коронавируса. "Отбелязваме пет милиона ваксинирани хора и възобновяването на икономиката ни, която е почти изцяло под зеления пропуск", каза Нетаняху. "Останахме с малко над един милион души на възраст над 16 години, които тепърва ще бъдат ваксинирани."

Израелското министерство на здравеопазването казва, че в момента има 36 712 души, заразени с вируса и общо 5 955 смъртни случая от началото на пандемията.

Положителни възможности

Според правителствените служители част от привлекателността на зеления пропуск е положителните възможности, които предлага. Ако искате да отидете на фитнес или да излезете с приятелите си на вечеря и шоу на закрито, имате нужда от пропуска.

Професор Айелет Барам-Цабари, ръководител на изследователската група за приложни научни комуникации към Технион - Израелския технологичен институт, казва пред CNN, че смята, че зеленият пропуск ще помогне да се убедят повече хора да получат ваксината. Но проучване на кампании за обществено здраве показва, че не само положителните стимули биха накарали хората да се имунизират. Става дума и за обществена принадлежност.

"Не става дума да се ваксинираш, защото си казваш: "Добре, по-лесно ми е да отида на концерт, ако имам зелен пропуск." Не е само това - създава се ситуация, в която, се оглеждате и виждате как всички останали го правят - цялото ви общество. Това ви кара да се чувствате по-безопасно да го направите", обяснява Барам-Цабари 

Според него някои израелци, които не са били ваксинирани, може да не са непременно против имунизацията. Вместо това те могат да се колебаят, да се страхуват и да искат да изчакат и да видят какво правят другите.
Що се отнася до решенията относно личното здраве, тя казва, че проучванията показват, че от повечето хора не може да се очаква да преценят дали дадено твърдение е вярно или не - например дали ваксината е безопасна или дали ще помогне за предотвратяване на сериозни заболявания. Вместо това те преценяват дали могат да се доверят на човека, който предава съобщението.

"Обикновено се оглеждаме и виждаме кои са източниците, които ни казват да правим това, какво правят хората, на които вярваме, хората, които смятаме за правилни, хората, които смятаме, че са направили изследването. И ако имате много хора, които правят нещо, бихте се почувствали в по-голяма безопасност и вие да го направите", обяснява тя.

Притесненията

Вълнението за зелените пропуски е осезаемо, особено за силно засегнатия ресторантьорски бизнес в страната.

Според регламентите, за да се храни в ресторант, специално назначен член на персонала трябва да провери зеления ви пропуск преди да бъдете настанени. Тези, които нямат зелена карта, могат да седят само на открито, съгласно правителствените разпоредби.

Ресторантьорите казват пред CNN, че са развълнувани от повторното отваряне, но сервират ястията си с притеснение, позовавайки се на объркване по отношение на новите процедури за зелен пропуск, както и опасения, че нов локдаун може да ги накара отново да затворят.

Итън Паднос, управител на пивоварната Hatch в Йерусалим, заяви, че отварянето на заведението е "малко страшно и много вълнуващо", въпреки че казва, че все още се чувства неудобно от това, че трябва да поиска ваксинационен паспорт на клиентите си. "За мен това е много инвазивно, тъй като е личен въпрос", споделя той.

Имало е няколко проблеми с пропуските. Паднос заяви, че е имал някои проблеми с приложението, използвано за сканиране на пропуските, а здравните служители, цитирани от израелската радиомрежа Kan, предупредиха, че нямат друг добър начин за проверяване на автентичността на зелените пропуски.

Има също така опасения, казва той, че повторното отваряне на икономиката може да доведе до нов скок на инфекциите и ново блокиране, особено по време на предстоящия празник Пасха.

Протестиращи в Тел Авив миналия месец се оплакаха, че новият зелен пропуск ще раздели обществото на две класи и че тези, които не могат или не искат да получат ваксината, ще бъдат дискриминирани. В отговор на въпроси относно трудностите около зеления пропуск израелското министерство на здравеопазването заяви пред News Channel 12, че скоро ще издава актуализирани пропуски.

"Пропускът за ваксинация в сегашната му форма има за цел да осигури първоначален бърз отговор. В същото време ние търсим въвеждането на сигурен баркод, който ще бъде международно приет", каза говорител на агенцията.

Главният готвач Асаф Гранит, който има няколко ресторанта по целия свят, заяви, че се чувства така, сякаш "отваря нов ресторант". "Вълнението е голямо. Излязох от къщата си за първи път от седем месеца с престилка на готвач в ръка, така че е супер вълнуващо", споделя той, докато се готвил за първите посетители в ресторанта си Machneyuda в Йерусалим по-рано тази година седмица.

"Трябва да кажа, че сме щастливи, развълнувани сме и нямаме търпение да се срещнем отново с клиентите. Но едновременно с това изпитваме голям натиск и страх, че след няколко седмици ще бъдем в същата ситуация, така че стискам палци ваксинацията да продължи и да не видим повишаване на процента на инфекциите."

Но за Гранит всичко, което би могло да помогне на ресторантьорския сектор в Израел, си заслужава.

"Това е разумна идея без каквато и да е друга реална възможност", казва той.