Папа Франциск е бил тестван за коронавирус. Това се случи, след като той беше принуден да отмени няколко събития заради влошеното си здравословно състояние, съобщава „Дейли Мейл“.
 
На 83-годишния глава на католическата църква му е било направено „рутинно“ изследване, след като миналата сряда той се разболя и имаше симптоми като кашлица, висока температура и червено гърло.
 
Затова било решено да му се направи тест като превантивна мярка. Резултатът от него е отрицателен, съобщава “Il Messaggero“.
 
Италия е сред най-тежко засегнатите страни от коронавируса с над 200 заразени и 52 починали.
 
Въпреки че в Рим няма регистрирани случаи на заразени, страховете за здравето на Светия отец се засилиха, след като той беше заснет да си разменя целувки с почитатели площад „Свети Петър“ докато ръцете му треперят.
 
Лекарите не казват от какво точно е болен Франциск, а самият той го описа като „настинка“. Ватиканът още не е обявил случай на заразен с вируса, но миналия вторник служител от персонала е бил поставен под карантина.
 
Той е имал контакт с френски свещеник, който след това е бил приет в болница в Париж и е бил поставен в изолация като предпазна мярка.
 
Ватиканът предприема и други превантивни действия – раздава маски и ръкавици на служителите, които имат контакти с обществото.
 
Освен това те са инструктирани да си мият ръцете обстойно, да избягват хора със симптоми, а посетителите не трябва да се събират на големи групи и трябва да си закриват лицето, когато кашлят или кихат.

Превод и редакция: БЛИЦ