Хората по света са престанали да изпитват страх от коронавирусната пандемия и той е изместен от раздразнение. До този извод се стигнали учени от водещ технологичен университет в Сингапур след анализ на над 20 милиона поста в Туитър между януари и април, предадоха световните агенции. 

Около половината от съобщенията в периода от януари до началото на март изразяват страх, а пикът на негативните настроения е на 12 март, тоест ден след като СЗО обяви пандемия, установява изследването. Анализаторите констатират и ксенофобски настроения по адрес на Китай и китайците още в началото на разпространението на вируса.

Вълната от раздразнение започва да се надига през април на фона на затягането на ограничителните мерки в много страни. Чрез алгоритъм за търсене по ключови думи е установено и наличието на оптимизъм, свързан с патриотични настроения в някои държави. Предварителните данни от изследването сочат, че в периода април-юни потребителите на Туитър по света изпитват предимно недоволство и отчасти песимизъм.