Четирима изпълнителни директори ще бъдат изслушани в комисия на Конгреса на САЩ за практиките на своите компании, предаде АП. Те са Марк Зукърбърг ("Фейсбук"), Джеф Безос ("Амазон"), Сундар Пичай ("Гугъл") и Тим Кук ("Епъл"). 

Това ще се случи следващата сряда. През последната година бе проведено разследване на доминирането на технологичните гиганти и техния ефект върху потребителите.

Това е първият такъв конгресен преглед на технологичната индустрия. Той има за цел да определи дали съществуващите политики в областта на конкуренцията са адекватни или е необходимо ново законодателство.

Очаква се четиримата изпълнителни директори да свидетелстват дистанционно. Първоначално изслушването беше определено за понеделник.

Богатството на най-богатия човек в света Джеф Безос достигна рекордните 180 милиарда долара на фона на повишаващите се цени на акциите на неговата компания "Амазон".

Основателят и изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг заяви през юни, че компанията ще преразгледа широк спектър от своите политики по отношение на разрешаване на дискусии и заплахи от държавна употреба на сила. Социалната мрежа също ще разгледа идеи, свързани с вземането на решения, както и инициативи за ангажираност на избирателите и расова справедливост.

Социалната мрежа отнесе критики през годините за недостатъчен контрол върху публикуването на съдържание, свързано с насилие или т.нар. "фалшиви новини", както и за недостатъчна защита върху данните на потребителите срещу хакерски атаки.