Професор Нийл Фъргюсън, виден епидемолог и съветник на британското правителство по здравни въпроси в кризата с коронавируса, се оттегли от поста си. Причината - нарушаване на правилата за социално дистанциране.

Професор Фъргюсън, който изигра изключително важна роля в убеждаването на правителството на Борис Джонсън да наложи карантината миналия месец заяви, че признава, че е допуснал грешка и не може да продължава да е съветник на властите.

Според „Дейли телеграф“, жена, с която професорът е в „романтични отношения“, както се изразява вестникът, но живее другаде, го е посетила в дома му по време на карантината.

 

Нийл Фъргюсън, който бе начело на екип от лондонския Имперски колеж, подготви доклад през март, въз основа на който Борис Джонсън оповести началото на карантината на 23 март, предвиждаща оставане на хората по домовете, затваряне на повечето магазини и даване на безпрецедентни права на полицията да прилага строгите мерки. 

Всъщност Нийл Фъргюсън не е първият елитен учен, подал оставка във връзка с пандемията. Доктор Катрин Колдърууд подаде оставка като главен медицински съветник на шотландското правителство след като бе установено, че е посетила два пъти втория си дом.