Турция и Русия постигнаха споразумение за напрежението в сирийския Идлиб. Това съобщава турският вестник "Сабах".

Това стана ясно на срещата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин в Москва днес.

Двамата говориха повече от 7 часа, като само половината от срещата им бе на четири очи.

По време на съвместната пресконференция с турския си колега президентът на Русия заяви, че терористите в Сирия фактически са провокирали възобновяването на бойните действия. 

Путин заяви, че Москва не винаги е била съгласна с турските си партньори и оценката им за случващото се в Сирия. „Но всеки път в критични моменти, опирайки се на високото ниво на отношенията, успяваме да намерим допирна точка, да вземем приемливи решения”, коментира Путин.

Държавните глави са потвърдили заинтересоваността си форматът „Астана” да бъде продължен. И Путин, и Ердоган са категорични, че не трябва да се допуска отслабване на борбата с тероризма.

Москва и Анкара са успели да се споразумеят за документ, регулиращ ситуацията в размирната провинция. 

Според руския президент, постигнатите споразумения ще са добра основа за уреждане на ситуацията в Идлиб. 
 
Президентът на Русия изрази увереност, че споразуменията, които с Ердоган са постигнали по време на срещата с Москва, трябва да сложат край на страданията на мирното население в Сирия.
 
От думите на Ердоган пък стана ясно, че от 0:00 часа тази нощ в Идлиб ще бъде въведен режим на прекратяване на огъня. Двете страни ще работят, за да остане то трайно.

Документът за регулиране на ситуацията в Сирия, за който двете страни се споразумяха, включва следните точки:
 
Прекратяване на всички бойни действия по съществуващата линия от полунощ на 6 март
 
Русия и Турция ще създадат коридор за безопасност, който се простира  на 6 км. северно и южно от магистрала М-4 в Сирия
 
От 15 март двете страни започват съвместно патрулиране по магистрала М-4

Срещата между Путин и Ердоган бе организирана, след като десетки турски войници бяха убити през последните седмици при боевете в Идлиб - последния бастион на бунтовниците и джихадистите в северозападната част на Сирия, където Анкара води военна операция срещу силите на президента Башар Асад.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!