Президентът на САЩ Доналд Тръмп е оправдан от Сената по всички точки на импийчмънта, което означава провал на процеса. Окончателното гласуване беше излъчено на уебсайта на Конгреса.
Законодателите оправдаха държавния лидер относно обвиненията за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на работата на Конгреса. За оправдателното решение по първия пункт своите гласове подадоха 52 от 100 сенатора, а за втория - 53. По този начин не бяха набрани две трети от гласовете (67), които бяха необходими за признаването на  Тръмп за виновен и отстраняването му от властта.

Любопитно е, че единственият републиканец, който се противопостави на партийния си колега Тръмп, беше сенаторът Мит Ромни. В същото време никой от представителите на Демократическата партия не се противопостави на обвиненията, както очакваха експертите.

Припомняме, че демократите в Камарата на представителите на Конгреса започнаха процес на импийчмънт срещу Тръмп през септември 2019 г. На 15 януари стана известно, че долната камара на парламента гласува прехвърлянето на делото на Сената. На 31 януари се провали гласуването относно извикването на свидетели в Сената по делото за импийчмънт.

Демократите искаха да докажат, че американският президент е оказвал натиск върху украинския си колега Владимир Зеленски, за да помогне при разследването на корупционно дело срещу сина на Джо Байдън, който ще е  противник на Тръмп на президентските избори през 2020 година.

Процесът на импийчмънт, който приключи, беше третият в историята на САЩ. През 1868 г. сенаторите оправдаха Андрю Джонсън, а през 1999 г. - Бил Клинтън. При друг опит за импийчмънт през 1974 г., Ричард Никсън подаде оставка преди окончателното разглеждане на въпроса.

Превод и редакция: БЛИЦ