Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви за оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис. За поредната кадрова промяна в администрацията си Тръмп съобщи на страницата си в Twitter.

"Генерал Джим Матис отива в оставка след две години служба на длъжността министър на отбраната", се казва в съобщението. В него Тръмп благодари на Матис за приноса му в развитието на новите въоръжения и за това че е допринесъл съюзниците на САЩ да отделят повече пари за отбраната си.

Президентъэт на САЩ също така обещава скоро да назове наследника на МАНИС, който ще остане на поста министър на отбраната до край на февруари. 

В свое писмо до президента Матис обяснява, че подава оставка, за да може Тръмп да си намери министър на отбраната с възгледи по-близки до неговите. Оставката на Матис става факт ден след като Тръмп обяви решението си за извеждането на войските на САЩ от Сирия. Както съобщава New York Times, Матис, който е известен с прякора "Бясното куче", нееднократно се бил опитвал да разубеди Тръмп. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и ръководителя на Пентагона Джеймс Матис не бяха съгласни по редица въпроси. Това съобщи говорителят на Белия дом Сара Сандърс за телевизионния канал Fox News. 

Сандърс заяви, че „президентът Тръмп и министърът на отбраната Матис са се съгласили, че имат различни мнения по редица въпроси, но все още имат добри отношения“. „Той служи на страната и на президента добре, те ще имат добри отношения“, добави тя.

Говорейки за разногласията между Тръмп и Матис, Сандърс също така подчерта: „Само един човек е избран за президент и главнокомандващ, и това е Доналд Тръмп“. Тя увери, че Тръмп винаги „слуша мненията, съветите и мислите“ на Матис. Сандърс обаче подчерта, че правото да вземе крайното решение за курса на САЩ остава на Тръмп.

Джеймс Матис категорично изтъкваше колко важни са съюзниците и по-специално НАТО пред лицето на открития скептицизъм на президента. Неговата оставка подчертава тази основа, както и необходимостта позицията на САЩ да остане „решителна и недвусмислена“ в подхода към Китай и Русия, побърза да коментира "Гапдиън".  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!