Президентът на САЩ Доналд Тръмп е призовал украинския си колега да се свърже с главния прокурор Уилям Бар относно откриване на потенциално разследване за корупция, свързано с бившия вицепрезидент Джо Байдън.


Това става ясно от публикуваната преди минути стенограма от телефонен разговор между Тръмп и Владимир Зелески през юли, пише "Ню Йорк таймс". Именно разговорът е в центъра на обвинения, че президентът на Съединените щати е притискал чуждестранен лидер да открие компромати срещу политически съперник.

По време на разговора Тръмп е заявил пред Зеленски, че трябва да се свърже с Бар и личния му адвокат Руди Джулиани, става ясно още от публикуваната от Белия дом стенограма.

"Има много да говорим за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследване, и много хора искат да разберат за това", казалТръмп в разговора си със Зеленски. "Така че какво и да направиш с главния прокурор, ще бъде страхотно", добавил американският лидер.

"Бих искал главният прокурор да ви се обади или да се обади на вашите хора, бих искал да стигнете до дъното на това", отбелязал Тръмп по време на разговора си, имайки предвид бившия специален прокурор на САЩ Робърт Мълър, разследвал руската сага.

Близки до Тръмп твърдят, че президентът не е оказвал натиск върху Зеленски, но споменава Бар, защото правосъдното министерство разследва намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Споменаването на Бар и Джулиани от президента на САЩ е ключовата част от продължилия половин час разговор, по време на който са обсъдени различни въпроси. Но на няколко пъти Тръмп връща разговора към Бар, Джулиани и Байдън.

От разговора на 25 юли не става ясно за 391 милиона долара помощ, които Тръмп е поискал да задържат за няколко дни преди да се проведе разговорът. Парите са за подпомагане на Украйна.

Именно разговорът със Зеленски принуди демократите да обявят вчера, че започват официална процедура по импийчмънт, обвинявайки Тръмп в предателство.

Стенограмата можете да разгледате тук.

Превод на стенограмата на руски език публикува и официалната украинска информационна агенция УНИАН - четете ТУК