Сайтът на американската неправителствена организация „Център за Граждански инициативи” (www.CCISF.org) оповести сензационно писмо, подписано от 17 бивши служители на ФБР, АНС, ЦРУ и други американски спецслужби.
Те се обръщат към президента Доналд Тръмп с доказателства, че цялата истерия в медиите по повод проникването на „руски хакери” в сървъра на Демократическата партия на САЩ няма никакви основания.
 
На основата на свое разследване експертите правят извод, че информация от компютрите на Демократическата партия е копирана на външно USB-устройство. За отбелязване е, че скоростта на копиране съставлява 22,6 Мб/с, което извънредно много превишава възможностите на интернет при отделно проникване.
 
С други думи кражбата е извършена без използване на интернет и то директно от компютрите в офиса на Демократическата партия.
 
Разследването показало, че информацията е крадена два пъти. Отначало са източени данни, които след това са публикувани на сайта WikiLeaks. На 5 юли 2016 г. е извършена втората кражба.
 
Похитените файлове са подложени на компютърна обработка с цел фабрикуване на доказателства, че зад проникването стоят „всемогъщите” руски хакери.
 
Важно е да се отбележи и фактът, че и двете изтичания на информация, както и последващата им обработка, са извършени в часови пояс на Източното крайбрежие на САЩ, тоест престъплението се състояло на американска земя. Установено е, че те са дело поне на двама души, вероятно служители на Демократическата партия.
 
Според експертите, в първия случай са търсени доказателства за съучастието на партийното ръководство към машинациите по време на вътрешнопартийната борба между Хилари Клинтън и Бърни Сандерс. Във втория случай, след публикацията в WikiLeaks, целта била намаляване на загубите в имиджа, понесени от Хилари Клинтън заради първата публикация, и насочване на следите към руските хакери.
 
Изводите на авторите на писмото са подкрепени от бившия програмен мениджър на IBM по информационните технологии Скип Фолдън и от бившия технически директор на АНС Уилям Бинни.
 
Засега западните медии мълчат по писмото на експертите. А и никой не смее да защити Доналд Тръмп – обвиненията по адрес на Москва са на мода. А после?
 
Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!