Лондон изпадна в шок. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън също подаде оставка. Това съобщиха медиите на Острова.

Новината гръмна, след като късно снощи това направи и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис. Последва го и неговият заместник Стив Бейкър. така само за 24 часа кабинета на Мей напуснаха трима министри.

Извънредно: Британският министър за Брекзит подаде оставка и разклати лидерството на Тереза Мей 

БЛИЦ припомня, че Дейвис напусна, oбяснявайки, че не може да застане зад позицията на кабинета за бъдещите отношения с Европейския съюз (ЕС), вдъхвайки сили на евроскептичните тори, които настояват за "твърд" Брекзит.

ЕС: Оставката на Дейвид Дейвис не е проблем за Брюксел 

Поводът за оставката на Дейвис бе споразумението, което правителството постигна след цял ден преговори в резиденцията на премиера в петък. То действително е по-меко от първоначалните обещания за Мей за почти цялостно скъсване с правилата на ЕС.

По същата причина си тръгва и Джонсън. След като се консултирал с партньорите си той решил, че предложението на Мей за сделката за Брекзит е неприемливо. След срещата в Чекърс стана ясно, че той е предложил друг план на Мей. 

Оставката на Джонсън ще задълбочи кризата около Тереза Мей и ще увеличи шансовете за вкарването в парламента на нов вот на недоверие срещу нея, уточняват медиите на Острова.

„Скоро ще бъде обявено кой ще го замени на поста. Премиерът благодари на Борис за работата му”, се казва в кратко съобщение от кабинета на Мей, цитирано от Ройтерс.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!