В последните дни сме свидетели на тревожни новини, свързани с АЕЦ „Фукушима“ в Окума, Япония. И така, какво се случва там?

„Радиацията във Фукушима достигна рекордни нива“, четем в заглавията от последната седмица. Guardian пише, че равнищата на радиация са достигнали най-високата си точка, откакто централата претърпя тройна катастрофа преди близо шест години. Japan Times говори за нажежени радиационни показания, пише obekti.bg, позовавайки се на IFLScience.

Всичко това произтича от едно съобщение на  TEPCO (Tokyo Electric Power Co), компанията, която управлява централата и ръководи процеса на изчистване. Преди дни от компанията разкриха, че са измерили радиационните нива при реактор 2 на Фукушима – един от трите реактора, които претърпяха срив – и те са 530 сиверта на час.

За да поставим това в контекст, предишният пик, засечен около реактора след катастрофата през март 2011 г. е 73 сиверта. Излагане на 4 сиверта е достатъчно, за да убие човек.

Катастрофата във Фукушима беше причинена, когато земетресение с магнитуд 9,0 по североизточното крайбрежие на Япония предизвика цунами на 11 март 2011 г. Повече от 18500 души загинаха, а резервното захранване във Фукушима беше разрушено, което причини срива на шест реактора. Около 160 000 души са евакуирани, с почти никаква вероятност някога да могат да се върнат.

ТУК можете да видите една страхотна инфографика за радиацията [текстът е на английски], от автора на XKCD. 

Въпреки това радиационните нива във Фукушима не се покачват стремително, както някои доклади предполагат. TEPCO просто са открили област с по-високи развнища на радиация, за която не са подозирали по-рано. За тази цел те са използвали телескопична ръка с дължина 10, 5 метра, която да изследва областта вътре в реактор 2, известна като „пиедестал“.

Камера, прикачена към тази ръка, разкрива нещо, което прилича на решетка, стопена от горивото на един от реакторите. Изображенията показват квадратна дупка с размери метър на метър, която се смята, че произтича от стопените горивни пръти от съда под налягане отгоре.

Ако това се потвърди, това ще бъде първото стопено гориво, открито от реактора – важна стъпка в извеждането от експлоатация на централата.

Ядреното гориво е влязло в контакт с въздуха и се е разтопило под влияние на земетресението през март 2011 г., отбелязва TEPCO в съобщение до медиите. „Като резултат от анализа на инцидента, беше открито, че част от разтопеното ядрено гориво може да е паднало [дословно] вътре в пиедестала.“

И макар че във вътрешността на централата са открити тези високи нива на радиация, нивата около нея продължават да спадат. Това предполага, че никаква радиация не излиза от Фукушима в околната среда.

„Има много хора, които се разхождат из Япония с радиационни монитори, и щеше да е много лесно да се види дали има увеличение на радиацията, която изтича от централата – казва проф. Гери Томас, радиационен експерт от лондонския Импириъл Колидж. 

Изчислявайки радиацията вътре, TEPCO стига до числото 530 сиверта с допустима грешка от плюс-минус 30 процента – въпреки че дори по-ниска стойност от това е изключително висока.

„Фактът, че изключително висока стойност е измерена в област, където по-рано не е измервано, е изключително вълнуващо и важно“ – казва д-р Бен Бритън, експерт по ядрено инженерство от същия университет. 

„Измерванията на нови места означават, че можем да определим горещите точки и да разберем природата на радиоактивните материали в комплекса на реактора и да сме по-добре информирани за подходящите стратегии за извеждане от експлоатация и изчистване.“

Целта е да се начертае маршрут за робот, който компанията планира да изпрати в реактора. С размер 70 сантиметра, пръчковидният робот, наречен Скорпион, ще бъде изпратен в области, които са опасни за хората.

Но роботът е в състояние да издържи радиация до 1000 сиверта. При 530 сиверта на час, той ще бъде разрушен за два часа. Затова последното разкритие усложнява нещата още повече, а не на последно място и голямата дупка, която зее по пътя на робота. 

Защо е толкова важно?

За да могат да продължат процедурата по извеждане от експлоатация на Фукушима, инженерите първо трябва да открият разтопеното гориво. Има три реактора, за които това трябва да се направи, като процесът се предполага да продължи чак до 2021 г. 

След като горивото бъде намерено, очаква се да отнеме поне четири десетилетия да се обезапаси централата напълно. Цялостната стойност на проекта се очаква да достигне главозамайващата сума от 188 милиарда долара, което е двойно спрямо изчисленото през  2013 г. 

В последните няколко дни има и други новини около Фукушима, тъй като 42-годишен мъж, който е работил като заварчик в централата завежда дело срещу TEPCO, защото е заболял от левкемия, след като е работил за компанията. Според BBC News, той е първият човек, който трудовите власти признават, че страда от заболяване, свързано с работата по почистването на централата.“

И така, радиационните нива не се покачват, но картината е достатъчно мрачна. А последните данни само показват колко дълъг път предстои.