Коронавирусната криза в Италия лишава около 700 хиляди деца от достатъчно храна, съобщи основната организация на земеделските производители „Колдирети“, цитирани от AFP и "Фокус".

Икономическите трудности поради кризата в здравеопазването се влошиха от закриването на училищата, което означава, че децата от бедни семейства вече нямат достъп до обяд в училищните столове, казаха от организацията

„Броят на децата под 15 години, които се нуждаят от помощ, за да получат мляко или храна, вече е 700 хиляди“, се казва в изявлението.

Сред хората,оказали се в бедност заради кризата, попадат зависимите от сезонни и временни работници собственици на малък бизнес и търговци, казаха от браншовата организация .

Нелегалните работници също са силно засегнати, тъй те обикновено нямат спестявания и нямат и достъп до държавна помощ.

Южна Италия беше най-засегната от увеличаването на броя на хората, които са изправени пред трудности.

Проблемът се засилва с повишаването на цените на храните, като „Колдирети“ отчете увеличение с 8,4% при плодовете, 5,0% при зеленчуците и 4,1% при млякото през април.

Междувременно стотици благотворителни асоциации в цяла Италия се опитват да помогнат на бедните.

„Колдирети“ съобщи, че 39 процента от анкетираните италианци посочват, че са готови да подкрепят усилията им с дарения на пари или храна.