В Москва има предостатъчно ваксини. Имунизации се правят дори в парковете и в търговските центрове. Проблемът е обаче, че мнозина просто не желаят да се ваксинират, пише dw.com

От около половин година насам наличностите от руската ваксина "Спутник V" са достатъчни за всички - но до момента само десет процента от московчани са се възползвали от възможностите, информира германската телевизия ntv. Досега в руската столица са ваксинирани едва около 1,3 милиона души. 

Ваксионационните центрове са отворени денонощно

Кметът на Москва Сергей Собянин изрази съжаление за скептицизма, който проявяват съгражданите му по отношение на имунизацията срещу коронавирус. "Хора продължават да се разболяват, продължават да умират, но те не искат да се имунизират", констатира той. 

Ръководителката на руската здравна служба Ана Попова също призова руснаците да се имунизират. "Всеки, който може да се ваксинира, трябва да го направи", заяви тя и изтъкна, че ваксинационните центрове са отворени денонощно. И президентът Владимир Путин отправи призив към сънародниците си да се имунизират, за да може през есента да се постигне групов имунитет. По официални данни той също се е ваксинирал - но не пред камери.

Почти две трети не искат ваксина

Макар Русия да е сред държавите, които са особено тежко засегнати от коронавируса, много от жителите на страната са скептично настроени към ваксината. Според проучване на център "Левада" от април, 62 процента от анкетираните не желаят да се имунизират. За експертите това е израз на широко разпространеното недоверие, което руснаците изпитват - не само към ваксината, но спрямо властите като цяло.

От същото проучване става ясно, че 56 на сто от руснаците не се страхуват, че ще се заразят с вируса. Мнозина отказват да носят защитни маски в обществения транспорт.

На базата на данни от различни медии се предполага, че до момента напълно ваксинирани с две дози са само 10,5 милиона от 144 милиона руснаци. А журналистите от портала gogov.ru са пресметнали, че дневно в страната се имунизират по около 170 000 души. Както отбелязва "Ди Цайт", това би означавало, че чак през лятото на 2022-а година ще бъдат ваксинирани поне половината от хората. Според експертите за групов имунитет може да се говори едва когато ваксина са получили над 60-70% от населението. 

Официална информация за напредъка на имунизационната кампания няма. Междувременно властите търсят начини да стимулират населението да се реши на този ход - като например да предоставят малки парични суми за по-възрастните.

От началото на пандемията в Русия са регистрирани близо 5 милиона случаи на К-19. Загубилите битката с вируса са 116 хиляди. В последния месец животът си след заразяване с коронавирус губят между 300 и 400 души ежедневно.