Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията постави 13 гръцки острова в южната част на Егейско море в тъмночервената зона за COVID заради ръста на заразените там. He ce препоръчва пътуване до островите, освен по наложителни причини, съобщи Ройтерс.

B cпиcъкa попадат такива популярни дестинации като Миконос, Санторини и Родос, които всяко лято привличат стотици хиляди туристи. Гръцкият зам.-министър по гражданска защита и управление на кризи Никос Хардалиас заяви, че Миконос и Йос са на една крачка от въвеждането на строги противоепидемични мерки, които може да означават нов локдаун. Toй съобщи, че ситуацията е тревожна и на островите Закинтос, Тинос, Лефкада, Санторини, Парос и Родос. Следи се внимателно и ситуацията на Халкидики, съобщи БНР.

Заразата се разпространява много бързо заради делта-варианта, като новите случаи са основно сред млади хора, които посещават претъпканите барове, без да взимат каквито и да било предпазни мерки. Особено много са се увеличили положителните за коронавирус сред 20-30-годишните, които в повечето случаи карат болестта безсимптомно.

“Четвъртата вълна вече е в Гърция, а не както се смяташе, че ще дойде през ноември”, заявил пред в. “Гардиан” министърът на туризма Харис Теохарис. Според британското издание властите са изпратили на Миконос още 30 полицаи за поддържане на реда. Те използват дронове, за да разкриват незаконните младежки купони по частните вили.

Гърция разчиташе много на популяризирането на т.нар. чисти острови за привличането на повече туристи. Сезонът тръгна много добре през юни и юли, но не е ясно как ще завърши с рязкото покачване на новите случаи.

Миналата седмица Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията постави и друга популярна дестинация в тъмночервената зона – остров Крит.

Лекарите от гръцкия щаб за контрол на коронавируса настояват да се върне задължителното носене на маски на открито. Други медици обаче смятат, че това е неизпълнимо при високите температури. Екстремните жеги до 44 градуса през последните дни принудиха много фирми да пуснат служителите си в отпуск.