Мексиканските наркокартели, които развиват дейност в САЩ, имат проблем - как да върнат печалбите вкъщи. Понякога те се опитват да изпращат пари през банките, но това става все по-трудно, тъй като правителството притиска финансовите институции да засилят усилията си в борбата с прането на пари. Затова поне една международна престъпна организация е придвижила парите си под формата на река от претопено злато.
Картелът Синалоа, оглавяван някога от намиращия се отново в затвора Хоакин “Ел Чапо” Гузман, е използвал част от приходите си от продажбата на наркотици в САЩ, за да купува злато от заложни къщи. Картелът изпраща злато за над 98 млн. долара на компания във Флорида, която го претопява и го продава. След това картелът използва фалшиви фактури, за да оправдае изпращането на парите от продажбата на компания в Мексико, пише profit.bg.

Съдебни документи и разкази на хора, запознати със схемата, обрисуват доста подробно как златото може да бъде използвано за скриването на нелегални парични преводи.

“Ако имах много пари за пране, бих избрал златото,” казва Джон Касара, бивш специален агент на Министерството на финансите на САЩ и автор на книги за пране на пари. След като златото бъде претопено, произходът му много трудно може да бъде проследен. То бързо може да бъде обърнато в пари в брой. На много от компаниите, които търгуват със злато, не им се налага да отговарят на толкова строги стандарти като банките.

Част от тази операция за пране на пари се разкрива в документите по съдебно дело в Чикаго. Членът на картела Синалоа Карлос Пара-Педроза, който е подведен под отговорност, е организирал куриери, които да събират приходите от продажба на наркотици и след това с тях да купуват злато в района на Чикаго. Според същите документи, членове на картела са изпращали златото с FedEx на неназована компания във Флорида, където то е било претопявано и след това продавано отново.

Кашони със злато В периода 2011 – 2014 г. компанията е получила стотици кашони, изпратени от картела. Компанията във Флорида прибирала 1% комисионна, след което изпращала останалите пари на компания в Мексико на име De Mexico British Metal, която била собственост на Пара-Педроза. От съдебното дело става ясно още, че благодарение на фалшиви документи, цялата операция е замаскирана сякаш De Mexico British Metal е продавала златото на неназованата компания във Флорида. Според запознати източници тази неназована компания е Natalie Jewelry, която е обект на отделно разследване във Флорида. Следата, която отвежда властите до компанията, започва с един лесен въпрос, според един от хората, запознати с делото. Според Лу Бок, пенсиониран агент на Министерството на вътрешните работи, митническите справки показвали, че през Маями преминава прекалено много злато.

Той помолил бившата си агенция да направи проверка, защото според него било съмнително, тъй като в Маями на практика не се произвеждат бижута. През януари 2014 г. федералните агенти нахлуват в офисите на Natalie Jewelry в промишлен парк северно от Маями. Те изземат пари в брой и стотици килограми злато и сребро. Агентите се натъкват на схема за пране на пари. Разследването установява, че Natalie Jewelry е свързана с наркосредите, в това число и с картела Синалоа. Natalie Jewelry всъщност продавала златото, което получавала на други компании, които го претопявали. Тези компании прибират комисионна за претопяването, след това връщат приходите на търговеца на злато.

Джед и Натали Ладин, собственици на Natalie Jewelry, се признат за виновни по обвиненията за пране на пари от името на друг мексикански наркобарон. Те нямат повдигнати обвинения за това, че са помагали на картела Синалоа. По време на разбиването на перачницата на пари в Маями се случва нещо странно. На фона на всичките полицаи, специални части и сирени, пред офиса на компания спира черен автомобил. От него слиза мъж с куфар и се отправя към офиса. “Просто трябва да оставя това и да получа разписка,” казва мъжът. “Трябва ми разписка.” Мъжът влиза в офиса и поставя куфара, който се оказва пълен със злато. Ако е бил куриер на наркокартел, това, че е настоявал за разписка, е напълно разбираемо. В подслушани телефонни разговори на Пара-Педроза той описва как куриер бил признал, че е изгубил парите, тъй като му били конфискувани от властите. “Мисля че дори му отрязаха пръстите,” казва той в записа. Човекът във Флорида си тръгва от Natalie Jewelry с разписка.