Бейкър Стрийт 221Б
Шерлок Холмс
Консултант-детектив
1881-1904
 
Това е написано на синята паметна табела върху красивата къща с джорджианска архитектура, в която днес се помещава Музеят на Шерлок Холмс в Лондон. В британската столица, която пази стотици исторически сгради, домът на литературния герой на Артър Конан Дойл е една от най-популярните атракции.

Музеят се намира на оригиналния адрес от измисления дом на измисления детектив, в комплекс с апартаменти и офиси, решени в стил "ар деко".

Днес обаче "Бейкър стрийт" 221Б все повече губи блясъка си, който дължи на най-известния борец срещу престъпността във Великобритания. Вместо това сградата символизира един съвсем модерен порок на Лондон: градът се е превърнал в мека за парите, откраднати от елитите на корумпирани държави.

Комплексът от имоти между номерата 215 и 237 на "Бейкър стрийт", който се оценява на над 130 милиона паунда (291 милиона лева), е под контрола на мрежа тайни офшорни корпорации, които крият самоличността на собствениците си.

Къщата на Шерлок Холмс е добре известна и сред антикорупционните активисти. Няколко организации вече се опитаха да стигнат до истинските притежатели на имота. Разследване на Quartz на базата на съдебни документи и данни от изтеклите "Панамски досиета" сочи, че сградата принадлежи поне отчасти на един (или няколко) членове на семейството на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.
Непробиваемият характер на офшорните тайни дружества би затруднило самия Шерлок Холмс в разкриването на конкретното лице от кръга на Назарбаев, което е номинален собственик на сградите.

Разследването на Quartz сочи, че сред заподозрените са дъщерята на Назарбаев - Дарига, и неговият внук Нурали Алиев. Въпреки че и двамата работят като държавни служители от години, те са успели да натрупат лично богатство в размер на стотици милиони, според казахстанското издание на "Форбс".

Скандал в Белгрейвия

Корупцията в Казахстан е всеобхватно явление. Бившата съветска република, която притежава някои от най-богатите залежи на нефт и газ в света, се нарежда на 122 място от 180 страни в индекса за корупция на "Прозрачност без граници".

"Това е огромен национален проблем. Една малка група хора е превзела контрола върху държавата, правораздавателните й органи, службите за сигурност и сега ги използват като защита на схемите си за лично облагодетелстване", казва бившият премиер на Казахстан Акежан Кажегелдин. Той е работил с Назарбаев от 1994 до 1997 г., а в момента е част от опозицията в изгнание.

Държави като Великобритания улесняват на представителите на клептократичните режими от цял свят да прикриват незаконните си капитали. Имотите на "Бейкър стрийт" са само малка част от тази практика.

В доклад от 2015 г. на антикорупционната организация "Global Witness" се твърди, че собствеността на сградите е свързана с Рахат Алиев (бивш зет на президента на Казахстан) и с бившия зам.-директор на службата за охрана, загинал при мистериозни обстоятелства в австрийски затвор. Юристите от "Бъртън Коупленд", които представляват номиналния директор на холдинга-собственик на имотите, категорично отрича твърденията за връзка с Рахат Алиев.

Дали обаче не е възможно сградите да са собственост на други членове на семейството на Алиев - например на сина му Нурали или на бившата му съпруга Дарига? От адвокатската кантора отказват да отговорят на питанията на Quartz по този въпрос.

Дарига Назарбаева е сенатор в казахстанския парламент и бивш вицепремиер. Отдавна името й се спряга като фактически наследник на баща си на президентския пост. Синът й Нурали - бивш зам.-кмет на столицата Астана - също е обсъждан в контекста на политическото бъдеще на Казахстан. Двамата са само част от цяла категория милиардери от Евразия и развиващия се свят, чийто произход на богатството остава относително мъгляв и неизвестен.

Сравнително лесно е да разберете кои са акционерите на семейно дружество във Великобритания. Всички фирми, регистрирани в страната, са задължени да обявят в публичния регистър лицата, които притежават повече от 25% от собствеността. Тези акционери се разглеждат от закона като "лица със значим интерес".

Частното дружество с ограничена отговорност "Фармонт Бейкър стрийт", което се води собственик на една от сградите в едноименния комплекс, обаче е посочила във фирменото си дело, че нито един от собствениците й не отговаря на това описание. Поради тази причина имената им остават запазени в тайна.

Ако документите са попълнени коректно, би трябвало да има петима или повече акционери, всеки от които държи под 24% от собствеността във фирмата.

Тогава каква е връзката на Назарбаева и Нурали Алиев? Елементарно, би казал Шерлок Холмс.

Случаят с неизползваната яхта

Годината е 2008 г., а животът на Нурали Алиев изглежда като приказка. 23-годишният (по това време) внук на президента на Казахстан е председател на борда на директорите на "Нурбанк", една от най-големите частни банки в страната. Към края на годината той е номиниран за зам.-управител на държавната Банка за развитие на Казахстан. Изглежда му липсва само едно нещо: много хубава яхта.

Купува си, нарича я "Номад" и я застрахова за 2 милиона евро, става ясно от разследване на журналистическата мрежа OCCRP. Яхтата обаче се поврежда заради лошото време, а Нурали така и не я използва, се казва още в доклада на OCCRP, базиран на информация от "Панамските досиета".

Краткият живот на яхтата е достатъчен, за да се смени собствеността й поне три пъти между различни холдингови компании, регистрирани на Британските Вирджински острови. Прехвърлянето на активи към офшорни компании носи немалко ползи за богати личности от страни с крехки политически системи. Офшорките крият самоличността на собственика и затрудняват властите да проследят или конфискуват собствеността му. Притежанието на активи през фирма от БВО носи и данъчни облекчения.

През 2011 г. Нурали продава "Номад" обратно на производителя й през офшорната компания "Greatex Trade & Investment Corp", според разследването на OCCRP. През 2010-2011 г. тази компания е и крайният собственик на британските дружества, които притежават имотите на "Бейкър стрийт".

Тези британски компании и фирмите, чрез които Нурали Алиев притежава яхтата, споменават едно и също име в списъка със сътрудниците си - Мухамед Али Курманбаев, който в LinkedIn се самоопределя като "специалист по луксозни активи - самолети, яхти, недвижими имоти".
Курманбаев започва да работи за Нурали още от 2007 г. и се появява в няколко офшорни компании, свързани с него. Получава юридическо пълномощно да продаде яхтата на президентския внук през юли 2011 г. По същото време той е номинален директор на трите регистрирани във Великобритания дружества, които купуват имотите на "Бейкър стрийт". Курманбаев запазва позициите си до 2014 г.
Фактът, че яхтата на Нурали Алиев и имотите на "Бейкър стрийт" са собственост на една и съща фирма от Британските Вирджински остров по едно и също време, показва, че Нурали е най-вероятният собственик на всички или на част от имотите - поне в периода 2010-2011 г. Алиев не отговаря на запитванията за коментар по разследването, адвокатът на Курманбаев също предпочита да запази мълчание.
Регистрираната във Великобритания компания "Greatex" е наемодател и на два имота в близост до Хайд парк в Лондон, един от които е продаден на офшорна фирма от остров Джързи.

Приключенията на мистериозния италианец

Курманбаев не е единственият номинален директор на компаниите, които държат имотите на "Бейкър стрийт". Не е и единственият директор, свързан със семейството на президента на Казахстан.

През 2014 г. той е заменен от италиански гражданин на име Масимилиано Дал'Оссо, който остава номинален директор на трите фирми до ден днешен.

Дал'Оссо е и връзката между "Бейкър стрийт" и майката на Нурали - Дарига Назарбаева.

53-годишният италианец има дълга и сложна история на отношенията с първото семейство на Казахстан. През 2005 г. Дал'Оссо става управляващ директор на германско металургично предприятие, което принадлежи на Рахат Алиев (баща на Нурали и бивш съпруг на Дарига Назарбаева). Съсобственик във фирмата е Елнара Шоразова, втората съпруга на Алиев.

Италианецът е и член на борда на директорите на австрийската компания-майка на германската фирма, според документи, до които Quartz има достъп. Алиев е разпитван в Малта през 2012 г. от австрийския прокурор Бетина Валнер, която го разследва за участие в измъчването и убийството на двама банкери в Казахстан през 2007 г.

Когато пътищата на Алиев и Дал'Оссо се разделят преди 11 години, италианският мениджър се сближава все повече с Дарига Назарбаева. По време на разпита пред австрийския прокурор Алиев описва Дал'Оссо като личен асистент на президентската дъщеря.
Австрийският юрист Кристиан Лескошек, който е семеен приятел на Алиеви, потвърждава през 2012 г., че Дарига Назарбаева познава Дал'Оссо.

Тайното разследване

Случаят "Бейкър стрийт" е само капка в океана от тайните на лондонските недвижими имоти. Близо 86 000 сгради и апартаменти в Лондон са собственост на офшорни компании. По данни на "Прозрачност без граници" - имущество на стойност 4,2 млрд. паунда (9,4 млрд. лева) е притежавано от хора, чието богатство има съмнителен произход. През 2017 г. организацията открива, че 90% от имотите на "лица с висок корупционен риск" са притежавани от компании, регистрирани на Британските Вирджински острови.

Съвсем наскоро във Великобритания влезе в сила нов закон, който даде право на властите да поискат от всяко лице обяснения за собствеността му в недвижими имоти и за начина на придобиване - ако има съмнения, че въпросното лице е свързано с тежки престъпления и приходите му не отговарят на стойността на имотите.

Законът вече беше приложен спрямо собствениците на две сгради в Лондон на обща стойност от 22 млн. паунда (близо 50 млн. лева), за които се твърди, че са собственост на политици от Централна Азия. Засега не е ясно дали Националната служба за борба с организираната престъпност разследва имотите от "Бейкър стрийт".

Досегашната лекота, с която Великобритания приемаше нечисти финанси, накърнява образа на страната по много начини. Намалява способността й да оказва влияние с "мека сила", застрашава националната сигурност, дава потенциална възможност на чужди сили или терористични организации да перат пари, без властите да знаят откъде идват финансовите им потоци.

Цените на недвижимите имоти в страната се повишават изкуствено до такива нива, че стават недостъпни за нормалните семейства.

Някога доктор Уотсън описва британската столица като "голямото блато, което неудържимо поглъща всички скитници и безделници на империята".

Днес ролята на града като крайна точка на глобалната офшорна система поглъща парите на развиващите се държави, чиито политически елити прибират за себе си каймака от държавния бюджет.
Източник: webcafe.bg