За последния век и половина горе-долу, хората колективно са станали значително по-високи като мъжете от западните индустриализирани държави са средно с 7 до 18 сантиметра по-дълги от тези през 12 век.
Защо хората стават по-високи?

Има доста силни доказателства, че причината е в храненето и способността на тялото да се възползва от нея, защото с по-чистия си начин на живот не се заразяваме с толкова болести и така можем да използваме хранителните вещества, за да се развиваме, а не за да оцеляваме. Съответно околната среда също е от голямо значение като елемент, по-голямо от микроеволюцията.

Например, изследване на човешки скелети от различни периоди в историята показва, че има пикове и спадове във височината на хората от различни култури по различно време. Въпреки това, от Каменната ера до началото на 19 век тези разлики са сравнително малки.

Относно тях обаче: по време на Черната смърт (1346-1353), 60% от населението на Европа, или 50 милиона човека, умират, което оставя на останалите 40% значително повече храна и много повече свободно място. В резултат на това, има много по-малко болести, а те самите са по-добре нахранени – това са добри предпоставки за покачване на средната височина, както и става. Европейците през 15 и 16 век стават по-високи – в Англия дори средната височина на мъжете тогава е с едва 3,8 сантиметра по-ниска от средната им височина сега: 1,75 см.

През 7 век обаче в Европа е ужас. Тежките зими заради Малката ледена епоха, което влияе негативно на посевите, гражданската война в Англия, агресията на Луи XIV и 30-годишната война, всичко това занижава общественото здраве и съответно височината като средностатистическият французин по това време е 162 см. (Неслучайно французите започват да носят обувки с токове именно по това време.)

През 18 и началото на 19 век много европейци живеели в мръсни, заразни гета, което не им позволило да се издължат особено като средната височина на мъжете тогава е 165 см. Като ярък пример за ефектите на храненето и условията за живот е фактът, че има 22 сантиметра (!) разлика във височината между студентите в Sandhurst Military Academy, учебно заведение за хора от висшата класа, и студентите в Marine Society, което е учебно заведение за хората от по-ниските прослойки на обществото. 

В САЩ нещата са малко по-различни като средната стойка на мъжете през 1850 е 170 сантиметра. Те имат преимущество пред европейците от Американската революция до Втората световна война (с лек спад по време на втората индустриална революция). Смята се, че това преимущество се дължи на сравнително по-богата на ресурси среда и заради богатият и частен аграрен сектор, за разлика от места като Англия, където много малко от земята била обработвана.

След Втората световна война обаче нещата започват да се променят. През последния около половин век средната височина на американците малко или много е останала същата, докато след голямото сражение европейците разцъфват. В най-забележителния случай: мъжете и жените на Холандия през 19 век са на средна височина съответно 166 см и 156, което е под средното тогава. Днес обаче те са най-високата нация в целия свят със средна дължина от 183 за мъжете и 170 за дамите. Американците днес са около 175 и 163.

Някои смятат, че този скок се дължи на по-достъпното, евтино, дори безплатно здравеопазване, както и на други социални политики като по-големи родителски отпуски, които позволяват по-дълго кърмене и повече време за приготвяне на домашна питателна храна. Масовото затлъстяване в САЩ също има роля като влияе на хормона на растежа и метаболизма. 

Колко могат да пораснат хората? Смята се, че Холандците са близо до пика на човешката височина поне що се отнася до генетиката. Това е добре, защото хората, които се извисяват над всички останали, често страдат от болежки и здравословни проблеми, тъй като човешкото тяло не е направено да издържа на голям ръст.Източник: chr.bg