Какво означават буквите VS, XO и VSOP на етикетите на коняка
Звездите на етикета също са маркировка, а не просто маркетингов дизайн с патос
Повечето от характеристиките на напитката зависят само от това колко време конякът е престоял в дъбова бъчва.
Производството на коняк не е проста работа. За отлежаване се счита само времето, през което напитката е била в пряк контакт с дървото. Традиционно се смята, че "истинският" коняк се произвежда във Франция. Днес обаче напитката се произвежда успешно в цял свят.
Тъй като конякът може да има различни характеристики, производителите използват специални маркировки, за да ги определят. Звездите на етикета също са маркировка, а не просто маркетингов дизайн с патос. Всяка звезда представлява 10 месеца отлежаване.
Латинска "френска" маркировка на коняка
![](https://static.blitz.bg/documents/newsimages/thumbnails/520/202106/1623637818-69.jpg)
Буквата C (Cognac) означава само, че бутилката действително е пълна с коняк. Буквата E (Special) обозначава, че конякът е с високо качество.
Буквата O (Old) означава, че конякът е отлежавал поне няколко години. Буквата V (Very) означава, думата "много". Буквата S (Superior) - "превъзходен", обозначава най-високото качество на продукта.
Буквата P (Pale) показва, че конякът е "светъл", а X (Extra) е за най-високия клас качество на напитката.
![](https://static.blitz.bg/documents/newsimages/thumbnails/520/202106/1623637825-70.jpg)
Тези букви могат да се комбинират, което води до VS за "много превъзходен", например напитка, отлежала 2,5 години, или VO за "много стар", напитка, отлежала поне 3 години.
VSOP означава, че бутилката съдържа "много стар светъл коняк" - напитка, отлежала повече от 3 години.
Най-добрият коняк е считан този с етикет XO - "изключително стар", като отлежаването му е 6 и повече години.
Превод и редакция: БЛИЦ
Последвайте ни
0 Коментара: