Конякът с право се смята за благородна и изискана алкохолна напитка. Определянето на стареенето не е проста задача. Без специални умения и опит повечето хора трудно могат да кажат нещо конкретно само по вкуса, аромата и цвета на тази алкохолна напитка.

Повечето от характеристиките на напитката зависят само от това колко време конякът е престоял в дъбова бъчва.

Производството на коняк не е проста работа. За отлежаване се счита само времето, през което напитката е била в пряк контакт с дървото. Традиционно се смята, че "истинският" коняк се произвежда във Франция. Днес обаче напитката се произвежда успешно в цял свят.

Тъй като конякът може да има различни характеристики, производителите използват специални маркировки, за да ги определят. Звездите на етикета също са маркировка, а не просто маркетингов дизайн с патос. Всяка звезда представлява 10 месеца отлежаване.

Латинска "френска" маркировка на конякаБуквата C (Cognac) означава само, че бутилката действително е пълна с коняк. Буквата E (Special) обозначава, че конякът е с високо качество.

Буквата O (Old) означава, че конякът е отлежавал поне няколко години. Буквата V (Very) означава, думата "много". Буквата S (Superior) - "превъзходен", обозначава най-високото качество на продукта.

Буквата P (Pale) показва, че конякът е "светъл", а X (Extra) е за най-високия клас качество на напитката.Тези букви могат да се комбинират, което води до VS за "много превъзходен", например напитка, отлежала 2,5 години, или VO за "много стар", напитка, отлежала поне 3 години.

VSOP означава, че бутилката съдържа "много стар светъл коняк" - напитка, отлежала повече от 3 години.

Най-добрият коняк е считан този с етикет XO - "изключително стар", като отлежаването му е 6 и повече години.

Превод и редакция: БЛИЦ