Конякът с право се смята за благородна и изискана алкохолна напитка. Определянето на стареенето не е проста задача. Без специални умения и опит повечето хора трудно могат да кажат нещо конкретно само по вкуса, аромата и цвета на тази алкохолна напитка.

Повечето от характеристиките на напитката зависят само от това колко време конякът е престоял в дъбова бъчва.

Производството на коняк не е проста работа. За отлежаване се счита само времето, през което напитката е била в пряк контакт с дървото. Традиционно се смята, че "истинският" коняк се произвежда във Франция. Днес обаче напитката се произвежда успешно в цял свят.

Тъй като конякът може да има различни характеристики, производителите използват специални маркировки, за да ги определят. Звездите на етикета също са маркировка, а не просто маркетингов дизайн с патос. Всяка звезда представлява 10 месеца отлежаване.

Латинска "френска" маркировка на коняка



Буквата C (Cognac) означава само, че бутилката действително е пълна с коняк. Буквата E (Special) обозначава, че конякът е с високо качество.

Буквата O (Old) означава, че конякът е отлежавал поне няколко години. Буквата V (Very) означава, думата "много". Буквата S (Superior) - "превъзходен", обозначава най-високото качество на продукта.

Буквата P (Pale) показва, че конякът е "светъл", а X (Extra) е за най-високия клас качество на напитката.



Тези букви могат да се комбинират, което води до VS за "много превъзходен", например напитка, отлежала 2,5 години, или VO за "много стар", напитка, отлежала поне 3 години.

VSOP означава, че бутилката съдържа "много стар светъл коняк" - напитка, отлежала повече от 3 години.

Най-добрият коняк е считан този с етикет XO - "изключително стар", като отлежаването му е 6 и повече години.

Превод и редакция: БЛИЦ