Официалното представяне на новата мини ракета Kemankes се състоя в края на април, а още в средата на юни, по-малко от два месеца по-късно, компанията-производител съобщи за успешни тестове.

Освен това вече е обявено, че Baykar планира да започне серийно производство на тези ракети до края на 2023 г, съобщава "Обозревател".

Какво представлява ракетата Kemankes

Kemankeş (Kagem) е крилата ракета въздух-земя, разработена от Baykar за поразяване на стратегически цели дълбоко в тила на противника.

Ракетата е с дължина 1,73 м, височина 0,4 м, размах на крилете 1,25 м. Максималното тегло на ракетата е 30 кг, от които 6 кг е бойната глава.

Крилатата ракета има обявена скорост от 0,3 Маха (360 км/ч), но може да достигне максимална скорост до 0,7 Маха (720 км/ч). „Работният таван“ за нея е 5500 м.

Ракетата Kemankes е оборудвана с реактивен двигател с течно гориво, който осигурява нейната работа в продължение на 60 минути. Радиусът на действие в този случай е повече от 200 км, като за 50 км от тях операторът поддържа връзка с ракетата, след което тя преминава в автономен режим с помощта на системата за автопилот.

Също така е възможно управлението на ракетата да бъде прехвърлено от един оператор на друг по маршрута.

Освен това ракетата е оборудвана с оптична система за насочване с поддръжка на изкуствен интелект, която осигурява откриване, идентификация и насочване в последния етап от полета.

Ракетата се насочва към целта от оптична система за насочване с 2-осна стабилизация, 36-кратно увеличение на картината и лазерен далекомер с обсег 2,8 км.

Производителят твърди, че крилатата ракета Kemankes може да бъде носена от дронове, произвеждани от Baykar като Bayraktar Akinci, Bayraktar TB-2 и Bayraktar TB-3.

Какви са перспективите в Украйна

Както знаете, въоръжените сили на Украйна са въоръжени с дронове Bayraktar TB-2, които се доказаха доста успешно по време на войната с Русия. Като се има предвид, че Украйна е принудена да се превърне в полигон за изпитания на нови видове оръжия, вероятността крилати ракети Kemankes да се появят на украинските Bayraktar е много висока.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук