Спекулациите около здравето на севернокорейският лидер Ким Чен Ун отново се разпалиха, след като наскоро публикувани снимки показаха, че е отслабнал значително, dnes.bg.

NK News, който анализира снимки на Ким в обръщение към политическото събрание на управляващата партия в края на миналата седмица, първата му публична изява за един месец, заяви, че изглежда е отслабнал.

Във вторник базираният в Сеул уебсайт публикува увеличени изображения, предполагащи, че Ким, за когото се смята, че е на 37, е затегнал каишката на любимия си часовник, който според съобщенията е на стойност 12 000 долара.

Снимките показват, че лявата му китка е значително по-тънка, отколкото на подобни изображения, направени през ноември 2020 г. и март тази година.

Ким, заклет пушач, чийто баща Ким Чен Ир почина от инфаркт през декември 2011 г., се бори със здравословни проблеми, които наблюдателите приписват на теглото и начина му на живот.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея заяви пред депутатите миналата година, че вярва, че Ким тежи 140 кг и е качвал средно 6-7 кг годишно от идването си на власт в края на 2011 г., съобщават NK News, цитирани от The Guardian.

От статията на уебсайта не става ясно дали промененият външен вид на Ким е резултат от заболяване или съзнателно решение да отслабне.

Един анализатор заявява пред NK News, че лидерът може да е решил да отслабне, за да подобри положението си у дома. Страната се бори с недостига на храна и икономическата криза, предизвикана от драматичен спад в търговията с Китай по време на пандемията на коронавируса, поредица от природни бедствия и международни санкции, наложени в отговор на програмите на режима за ядрени и балистични ракети.

Здравето на Ким е чест източник на спекулации. През 2014 г. той липсваше от публичното пространство близо шест седмици, преди да се появи отново с бастун. Дни по-късно шпионската агенция на Южна Корея заяви, че е претърпял операция за отстраняване на киста от глезена.

Триседмично отсъствие миналата пролет породи слухове, че той се е разболял тежко след операция на сърцето, като някои съобщения предполагаха, че е починал. По-правдоподобна теория - че той просто се е изолирал със семейството си като предпазна мярка по време на пандемията, се появи, след като Ким отново се зае със задачите си в очевидно добро здраве.

Северна Корея продължава да настоява, че не е открила нито един случай на вируса, след като затвори границите си с Китай и Русия и е спряла въздушния транспорт.