Германският канцлер Ангела Меркел не искаше да се среща с министър-председателя Матеуш Моравецки на годишните междуправителствени консултации, пише Gazeta Wyborcza, позовавайки се на дипломатически източници.

Вместо това германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще посети Варшава, за да спаси полско-германските отношения.

Последните междуправителствени консултации между Полша и Германия се състояха през 2018 г. във Варшава. През 2019 г. срещите (които трябваше да се проведат в Германия) не бяха организирани поради парламентарните избори в Полша, година по-късно плановете бяха прекъснати от пандемията на коронавируса.

Тази година правителствата на двете страни дори имат специална възможност да се срещнат на една маса: на 17 юни се навършват 30 години от подписването на Полско-германския договор за добросъседство.

Според "Wyborcza", правителството на "Право и справедливост" сондира настроението в Германия за организиране на консултации в Берлин.
В крайна сметка това най-вероятно ще бъде последната междуправителствена среща преди напускането на Ангела Меркел от политиката.

Канцлерът отдавна обяви, че ще се оттегли след изборите през септември. Отговорът обаче беше отрицателен. Канцлерът Меркел не пожела да се срещне с премиера Матеуш Моравецки.

„Тогава в кръга на приятелите на Полша в Берлин възникна идеята да се убеди президентът Щайнмайер да посети Варшава", се казва от източник в дипломатическите кръгове за вестника.

"Имаше опасения, че ако германската страна се откаже от честването на важната годишнина, това ще хвърли сянка върху отношенията с Варшава, включително в дългосрочен план. Президентът се съгласи да дойде “, добави още дипломатическият източник.

В момента се подготвя програмата за посещението на президента. Щайнмайер беше за последно във Варшава на 1 септември 2019 г. Той пристигна по случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война.

Тогава в град Велун, който е бил първият бомбардиран от германските войски - рано на сутринта на 1 септември 1939 г. президентът произнесе трогателна реч за отговорността на Германия за геноцида и престъпленията, извършени по това време.

Той се извини на полски език за престъпленията на германските нацисти. Заедно с канцлера Меркел той беше основният гост на церемонията, защото тогавашният президент на Съединените щати Доналд Тръмп отмени посещението си в последния момент, обяснявайки действието си с опустошителен ураган, който се появи във Флорида.