Жители на няколко населени места в анексирания Крим са видели облаци дим в района на Кримския мост, съобщава агенция Керч ИНФО, цитирана от УНИАН.

Според очевидци, задимяване е имало в района на Керченското крайбрежие, където е изходът от моста. Дим се вижда и в района на Тузла. "Очевидци предполагат, че това може да е учение. Не се чуха експлозии", пише изданието.

Видео, публикувано от телеграм канала NEXTA Live показва мащабите на задимяването. Ръководителят на нашествениците Сергей Аксьонов потвърди, че руснаците са провеждали учения, които съвпадат с инцидент на моста.

Хронология

Както БЛИЦ съобщи по-рано, бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко каза, че Украйна може да не успее да унищожи целия мост, но теоретично може да нанесе удар в точното време, когато войските се движат по него.

На 21 април секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов коментира възможността Украйна да атакува Кримския мост. Кремъл видя в изявлението му "съобщение за терористична атака".

Говорителят на Путин Песков каза, че в изявлението на украинската страна има "много признаци на действия, подлежащи на правна проверка и допълнително наказание".

Според Алексей Арестович, съветник на президента Зеленски, в момента Украйна няма възможност да разруши моста. Арестович също твърди, че във въоръжените сили на Украйна има "по-големи цели". Наскоро украинското разузнаване получи подробна техническа документация на Кримския мост.