Тибетският конфликт продължава вече 50 години. И все така остава безкрайно отдалечен от намирането на решение. Макар далай лама да се ползва със симпатии по цял свят, времето работи за Пекин. За Дойче веле коментира Матиас фон Хайн.
Тежестта не е разпределена равномерно: от едната страна 5 милиона тибетци, от другата - 1 млрд и 300 хиляди китайци. Маргинализирано малцинство в един автономен район срещу мощна световна сила, с право на вето в Съвета за сигурност на ООН. Третата по големина икономика в света, с най-големите парични резерви на земята, е предпочитан партньор именно във време на криза. Независимо от това как изглежда ситуацията с опазването на човешките права.
Пекин проиграва важен шанс.
Диалогът на Пекин с изгнаниците-тибетци служи май най-вече за алиби. Макар че далай лама повтаря при всяка възможност, че се стреми единствено към автономия в рамките на китайския държавен съюз, е нарочен от китайските медии и от властите за отцепник, сепаратист и предател. Пекин очевидно залага на биологическото разрешение на проблема - при положение, че далай лама е вече над 70-годишен, така или иначе няма да живее вечно.
Но игнорирайки разговорите с него, Пекин проиграва един важен шанс. Тъй като този далай лама е незаменима фигура в сферата на интеграцията. Миналата есен той доказа за пореден път способностите си да ангажира и радикалните сили сред тибетците-изгнаници с линията си на ненасилие. Но той има нужда от партньор в Пекин. В лицето на Ху Цзинтао начело на китайската държава насреща му е човек, известен с твърдата си позиция спрямо Тибет. През 1989 г., на 30-та годишнина от тибетското въстание в Лхаса, Хю е партиен ръководител в Тибет. Той обяви война и изпрати войниците си брутално да сложат край на протестите.
Има обаче и знаци на надежда. Тогава, преди 20 години, в Китай не би могла да прозвучи и минимална критика срещу потискането на тибетците. След като миналата година армията сгази тибетските протести за повече автономия, се случи друго: китайските интелектуалци се обявиха в открито писмо в защита на правата на тибетците. Китайски адвокати предложиха услугите си в защита на задържаните демонстранти пред съда.
Мнозина китайци преоткриват Тибет.
Представата за Тибет у мнозина китайци започва да се променя - и то именно в развиващата се средна класа, група, която вече наброява към 200 млн. души. Преди китайците свързваха Тибет единствено с бедността и мръсотията, днес за мнозина Тибет е девствена природа и духовно богатство. В контекста на духовната пустота в Китай някои дори преоткриват тибетския будизъм за себе си.
Със съжаление може да се констатира, че тибетците са се превърнали в заложници на демократичния напредък в Китай. Както и на напредъка в държавно-правен план. На хартия далай лама и тибетците отдавна разполагат с исканите от тях права. Записаните в конституцията права на малцинствата са за пример. Само дето не се прилагат. И не съществува Конституционен съд, пред който да могат да се оплачат. Надеждите на Тибет са единствено в демократизацията на Китай. /БЛИЦ