Предизборният дебат в Брюксел между шестимата водещи кандидати за председател на Еврокомисията завърши.

Трябва да бъдем единни и пред Путин, и пред Тръмп- тази позиция защити кандидатът на Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс
„Ако сме обединени ще се справим и с Китай, и с САЩ. Къде обаче е единството, ако има лидери, които искат пари от Путин, а после отиват на аудиемнция при Тръмп, който иска да разбие ЕС“, попита Тимерманс и добави, че „ако не сме единни Тръмп и Путин ще диктуват и музиката, и съдържанието й“.

Друга тема, върху която кандидатите дебатираха беше страните-данъчен рай. Кандидатът на Алианса на либералите и демократите за Европа  Маргрете Вестегер заяви, че трябва да се наложи облагане на цифровия сектор, тъй като много дружества там не пращат данъци, както и че трябва да се предвиди долна граница за ставката за корпоративния данък. Тимерманс настоя тази ставка да бъде 18 на сто.

От своя страна кандидатът на Европейска народна партия Манфред Вебер заяви, че е бил горд, когато Европейската комисия е решила да предприеме действия срещу Ирландия в тази насока. 

Кой ще наследи Юнкер? Гледайте НА ЖИВО дебата с кандидатите за шеф на ЕК

В частта за климата кандидатът на Европейска левица Нико Куе заяви, че мултинационалните компании са виновни за 70 на сто от замърсяването и би било несправедливо да бъде облаган европейския гражданин заради мерки, свързани с опазването на планетата. 

По друг въпрос - кризата с миграцията, и Тимерманс, и Вебер се обявиха за план Маршал за Африка като част от справяне с проблема. По темата за възхода на популистите Вебер заяви, че трябва да се изправим срещу тези, които искат да унищожат Европа. 

Заради Брекзит в момента Обединеното кралство прилича на Игра на тронове на стероиди - трябва да върнем хората към европейския проект и да чуем тези, които имат конструктивни решения, каза още Тимерманс.
Източник: БНР