По американското западно крайбрежие, в частност в щата Калифорния, започнаха да подготвят план за действие  в случай на ракетен удар от страна на Северна Корея, както и вариантите за отстраняване на последиците от него, съобщава The Guardian.
Изданието отбелязва, че властите в Лонг Бийч са изключително притеснени от последните изказвания на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който обеща да "превърне Съединените щати в тъмнина и пепел". По този повод международният експерт по сигурност Хал Кемпфер призова представителите на здравните и спешни служби в Калифорния да се замислят за последиците от една ядрена експлозия.

По думите му „много ще загинат, но голям процент от населението ще оцелее”. Те обаче ще бъдат заплашени от голяма опасност и ще се нуждаят от помощ. Той предполага, че бомбата, с която КНДР може да удари САЩ, ще наподобява тази, пусна над Хирошима и Нагасаки.

„Ако се намирах в Северна Корея и избирах възможни мишени, щях да проуча много внимателно Лонг Бийч”, отбелязва той.

Изданието отбелязва още, че докато Калифорния се готви за заплахата, други региони в страната се подготвят за евентуален наплив на бежанци. В окръг Вентура, който се намира северозападно от  Лос Анджелис, вече разполагат с  план от 250 страници  в случай на ядрена атака. Те разпространиха "необичайно безгрижен музикален призив" към жителите да не напускат домовете си, докато приключат най-опасните отлагания.

Превод: БЛИЦ