Британската кралица Елизабет Втора получи за 8 март подарък нова държавна каляска, предаде ИТАР-ТАСС.
Каретата, наречена вече с официалното име "Британия", тежи 3 тона. Украсена е с 24 брилянта и 130 сапфира. Държавната каляска на Обединеното кралство има специален статут и се използва от монарха само при най-тържествени поводи, включително за традиционното пътуване от Бъкингамския до Уестминстърския дворец, където кралицата всяка година произнася тронно слово при откриването на поредната сесия на парламента. Може да бъде използвана и от членове на кралското семейство, но само по време на тържествени сватбени церемонии.
Предишната карета на британския монарх със статут на държавна каляска е била изработена преди около 200 години. Новата е дело на майстори от австралийския град Сидни. Бъкингамският дворец е платил за нея един милион долара. Елизабет Втора е официалният глава на държавата Австралийски съюз, а жителите на Австралия се смятат за нейни поданици. В каляската е монтирана капсула, съдържаща уникати, свързани с историята на Великобритания - късче от дървения корпус на "Мери Роуз", флагманския кораб на крал Хенри Осми, куршум от мускет, изстрелян в битката край Ватерло, и част от бомбардировач "Ланкастър", каквито са участвали в прочутите въздушни сражения през Втората световна война.
Каляската е изработена в традиционен стил от времето на френския крал Людовик Четиринайсети, но в нейната конструкция са използвани и най-нови технологии. Прозорците например се вдигат и свалят с помощта на електромотор, окачването е хидравлично, осигурено е и подгряване на седалките./БЛИЦ