Камарата на представителите на Съединените американски щати – долната камара на Конгреса на САЩ в петък гласува да бъде даден на ген. Джеймс Матис правен отказ от неговата последна военна служба, пише американското военно издание Stars and Stripes.
Ходът е с цел пред Матис да няма законова пречка да стане министър на отбраната на САЩ.

Специалното еднократно освобождаване на Матис, който е пенсиониран от по-малко от седем години, какъвто е срокът, вписан в законодателството на страната, беше прието от Сената, но се сблъска с противопоставяне в Камарата на представителите. Членове на тази камара бяха разгневени, когато екипът по прехода на президентската администрация на новоизбрания държавен глава Доналд Тръмп отмени насрочено даване на показания от страна на генерала.
Опонентите на Матис обаче не можаха да спрат освобождаването му от последната му военна служба, което беше прието от камарата в съотношение 268 членове „За“, и 151 – „Против“.

В петък от Белия дом коментираха, че президентът Барак Обама ще подпише съответния закон, който да позволи на Матис да оглави Пентагона.