Картина с маслени бои от 17-ти век, първоначално на цена от 14 000 долара преди две години, сега беше продадена за близо 14 милиона долара в Sotheby's, след като колекционери разкриха зашеметяващата й тайна, пише Daily Mail.

Експертите са установили, че това произведение принадлежи на четката на известния художник Рембранд.

Картината, озаглавена „Поклонението на кралете“, първоначално е оценена на 10 600 – 15 900 долара през 2021 г., когато аукционна къща Christie's я обяви за продажба в Амстердам.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Въпреки това, на търг преди два месеца друга търговска къща, Sotheby's, определи, че рисунката е истинска творба на Рембранд, и цената скочи до 13,8 милиона долара.

По време на обстойно изследване, продължило 20 месеца, експертите са използвали рентгенов анализ и инфрачервена светлина, а също така са се консултирали с водещи учени, които са изучавали творчеството на известния художник.

Изданието отбелязва, че тъй като някои участници в търга не са имали сигурност за платното, никой не е посмял да наддава на търга на 6 декември. За картината, чиято цена е 13,8 милиона долара, обаче бил предоставен таен гарант.

Купувач се съгласил да плати цената преди търга през декември, което означавало, че картината ще отиде при него, освен ако не бъдат направени по-високи оферти.

Според 62-страничния каталог на Sotheby's, картината с размери 23x17 cm за първи път вижда бял свят през 1955 г., когато е придобита от J.C.H. Heldring в Амстердам.

Изключително хубавият екземпляр е бил изложен като истински Рембранд през 50-те години на миналия век, докато немският историк на изкуството Курт Баух оспорва авторството през 1960 г.

Аукционната къща казва, че това е така, защото германецът е гледал само снимка на картината. Творбата е продавана на търг няколко пъти. Въпреки това, през октомври 2023 г., след задълбочено проучване, изследователите на Sotheby's установиха, че картината е на Рембранд, наричайки творбата произведение с голямо значение в ранната кариера на художника.

Най-вероятно картината е нарисувана около 1628 г., инфрачервената фотография разкрива множество промени в композицията.

„Всички отличителни белези на стила му от края на 1620-те са очевидни както върху видимата повърхност на картината, така и в долните слоеве“, казва Джордж Гордън, съпредседател на отдела за живопис на стари майстори в Sotheby’s.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук