Прободна рана в сърцето е официалната причина за смъртта на 29-годишна украинска гражданка, която беше нападната с нож от двама свои сънародници край Плонск, централна Полша. Заподозрените са на 27 и на 44 години. Втората жертва, 21-годишна украинка, е в болница, съобщава rdc.pl.

Касапницата е била зловеща, според  окръжната прокурорка на Плонск Ева Амброзиак, при аутопсията са установени множество порезни и прободни рани в областта на лицето, рамената, гръдния кош и бедрата, които са типични за защитна реакция.

Причина за смъртта е прободна рана в гръдния кош, която засяга и сърцето. Ножът, с който е била нанесена, е дълъг - каза прокурорката.

Тя добави, че въпросът за предаването на тялото на починалата ще бъде обсъдено със сестрата на убитата, която в момента също пребивава в Полша и се грижи за 11-годишната дъщеря на жертвата.

Инцидентът е станал на 3 юни, около 13:15 часа. Дежурният служител в полицейското управление на Плонск е получил сигнал от Центъра за спешно повиквания, че в град Нацполск, в община Нарушево, две жени са били нападнати с нож от мъже.

Изпратените на място служители, заедно с парамедиците, оказват помощ на пострадалите - една от жените, както се оказа по-късно, 21-годишна украинка, е откарана в болница от авио-линейка. Втората нападната, 29-годишна, също украинка, е починала на място въпреки реанимацията.

В същия ден полицията арестува двама заподозрени, също украинци, на 27 и 44 години. Те нямат статут на бежанци. Този статут преди това е бил предоставен и на двете жени, които са били обект на атаката.

Има и свидетели, които трябва да бъдат разпитани, включително втората от нападнатите жени, 21-годишна украинска гражданка, която все още е в болница в много тежко състояние, подчерта районният прокурор в Плонск.

Измама на границата

Окръжният прокурор в Плонск призна, че едно от обстоятелствата, които трябва да бъдат изяснени, е преминаването на границата от 27-годишният извършител на нападението, който подлежи на военна служба в Украйна.

 От обясненията му става ясно, че той е попаднал в Полша чрез измама, тъй като е пресякъл границата с майка си - инвалид, за която уж трябвало да се грижи, след което майка му се върнала в Украйна - каза прокурорът Амброзяк.

По-рано окръжната прокуратура в Плонск повдигна обвинение срещу 27-годишния в убийство, докато 44-годишния украинец е обвинен в помагачество при убийството и опит за убийство.

27-годишният се призна за виновен по повдигнатото му обвинение и даде изчерпателни обяснения, като посочи и мястото, където е скрил ножа, който е използван за нападението. От друга страна, 44-годишният обвиняем даде кратко обяснение, като подчерта, че в момента на инцидента е бил в нетрезво състояние и не се признава за виновен.

Децата в шок 

Резултатите от разследването показват, че 27-годишният мъж е искал да получи информация от жените за сегашното местонахождение на съпругата му. Заподозреният е пристигнал в Полша четири дни по-рано, тъй като смята, че съпругата му е с друг мъж.

След инцидента двете деца на пострадалата 21-годишна украинка са прегледани в болница, засега остават там за наблюдение.

Говорителката на окръжния съд, съдия Ивона Вишневска-Бартошевска, обяви, че е взето решение за настаняването им в приемно семейство, докато трае производството. 

 

Превод и редакция: БЛИЦ!