48 души, повечето от които подкрепяни от Турция сирийски бунтовници, загинаха днес при самоубийствен атентат с кола бомба близо до Ал Баб, Северна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на местни източници. Убити били 35 опозиционни бойци и шестима цивилни.

По-рано Сирийският център за наблюдение на правата на човека каза, че нападателят камикадзе е взривил управлявания от него автомобил с експлозиви пред два бунтовнически щаба в село Сусиан, предаде Франс прес. Сусиан се намира на 8 километра североизточно от Ал Баб - град в северната сирийска провинция Алепо, който бунтовниците превзеха окончателно от джихадистката групировка "Ислямска държава" вчера.

На 23 февруари обявиха града за освободен от "Ислямска държава". Това бе голям успех за Турция, която започна през август военна операция в Сирия за прогонване на ИД, но и на кюрдските милиции, от районите по протежение на двустранната граница. Началото на офанзивата срещу Ал Баб бе поставено през декември.

Градът се намира на 25 километра южно от границата с Турция. Ал Баб бе последният голям град под контрола на ИД в сирийската провинция Алепо.