Корабна ударна група на Каспийската флотилия унищожи условна база на незаконно въоръжено формирование на остров Чечня по време на стратегическите командно-щабни учения "Кавказ-2020", съобщи министерството на отбраната.

Според военното ведомство ракетният кораб "Дагестан" и малките ракетни кораби "Велики Устюг", "Град Свияжск" и "Углич" са били включени в ударната група на кораба.

„Групата с артилерийски огън от военноморските съоръжения АК-190 нанесе огнево поражение в базата на бойците, разположена на острова. Настройката на артилерийския огън е извършена от комплекса БПЛА Орлан-10 на полка на морската пехота ”, заяви Министерството на отбраната.

Освен това екипажите на корабите практикували действия за унищожаване на подводни диверсионни групи, стрелба от гранатомети и картечници с голям калибър.

От министерството също така заявиха, че по време на ученията групировката на флотилийските сили ще изпълнява артилерийски огън по надводни и въздушни цели, ще отработи взаимодействие с крайбрежните части при провеждането на бойни действия и отбраната на морските комуникации и зоните на морска икономическа дейност в Каспийско море.

Ще припомним, че в понеделник на военните полигони в южната част на Русия започнаха стратегическите командно-щабни учения „Кавказ-2020“ с участието на над 80 хиляди души. Министерството на отбраната разказа за задачите, възложени на участниците в маневрите.

Русия покани шест държави да участват в учението Кавказ-2020 . Освен това се очаква военните от редица страни да присъстват на ученията като наблюдатели.

По-рано Министерството на отбраната подчерта, че учението „Кавказ-2020“, което ще се проведе в Русия от 21 до 26 септември, ще има изключително отбранителен характер.