Нападани от носорог, преследвани от акула, обградени от крокодили – обикновен работен ден за храбрите изследователи. Ако на пътя ни се изпречи лъв, повечето от нас вероятно просто ще припаднат или ще побягнат. Това са вероятно две от най-лошите неща, които можете да направите.

Как тогава да реагирате?

Daily Telegraph публикува разказите на двата души, които са били преследвани или нападани от някои от най-смъртоносните животни в света.

Един от тях е Левисън Ууд, изследовател и автор на бестселъри, който е посетил над 100 страни и е обходил почти целия свят – от бреговете на Нил до Хималаите през Северна и Южна Америка. Най-скорошното му пътуване е от Русия до Иран.

Бившият офицер от Британската армия се е озовавал в толкова напрегнати ситуации, че вече не помни колко пъти е бил на ръба на смъртта. Пътуванията му са го отвели до многобройни срещи лице в лице с диви животни, като крокодили, хипопотами, горили, лъвове и змии.

Вторият авантюрист, с когото разговаря Daily Telegraph, е водещата от ВВС и журналистка Мишел Жана Чан, която също се е срещала с немалко животни в дивата природа. Активна авантюристка, Жана Чан е плувала през Босфора, изкачила е Гулап Кангри в Ладак, участвала е в рали и дори има лиценз за пилот.

По пътя си тя е снимала множество документални филми за диви животни с доста страшни моменти. Най-незабравими са срещите й с акули, носорози и особено с нахален скорпион.

Ето какво разказват двамата приключенци за най-страховитите си срещи с опасни животни и как са успели да се измъкнат живи от тях.

Крокодили

Нилските крокодили са едни от най-смъртоносните животни в Африка. Те могат да достигнат максимална дължина от шест метра и са отговорни за смъртта или изчезването на стотици хора всяка година, наред с много други големи животни на континента.

В книгата си „Разходка по Нил“ Ууд говори за мъж, когото срещнал в малкото рибарско селище Сирило в Южен Судан. Той му споделил, че брат му е бил изяден от крокодил в 11 ч. същата сутрин.

„Когато се разхождате по Нил, трябва да сте много внимателни, ако слезете до реката, за да си вземете вода или да се изкъпете. Крокодилите са много инстинктивни същества, но ще наблюдават дни наред, преди да нападнат“, разказва Ууд.

„Номерът е да не ходите в очевидни водоеми. Вземете си вода от необичайно място, където животните обикновено не отиват да пият вода“, допълва той.

Хипопотам

„Най-смъртоносните животни по бреговете на Нил са хипопотамите, те убиват повече хора от всяко друго животно“, казва Ууд. От всички големи животни в Африка хипопотамите са най-големите убийци на хора - много повече, отколкото лъвовете.

„Най-опасното място в Африка е между хипопотама и водата. Ако се разхождате по брега и хипопотамите искат да пият вода, особено ако имат бебета, няма да вземат заложници, просто ще дойдат направо към вас. И могат да тичат. Хипопотамите са роднини на конете, така че могат да са бързи като тях, това е невероятно“, разказва Ууд.

„За да се защитите, трябва да се покатерите на дърво или някъде, където не могат да се качат – плет, стена или нещо такова, защото ще ви надтичат“, съветва той.

Носорози

Подобно на хипопотамите, Ууд съветва да се скриете зад дърво, ако бъдете нападнати от носорог,  тъй като те имат лошо зрение и имате добър шанс да избягате. Жана Чан потвърждава това. Тя снимала филм за ВВС в Намибия, когато се натъкнала с екипа си на две майки и две бебета.

„В един момент се оказахме много близо и те нападнаха. Всички се разтичахме в различни посоки, защото нямаше къде да се скрием или превозно средство, с което да избягаме.

Помня, че сърцето ми биеше лудо зад едно дърво и не виждах никого, беше странно чувство на самота. Съветът ми е да бягате, ако ви нападне носорог, но се уверете, че сте в добра физическа форма и сте пъргави, за да можете да избягате“.

Горили

Горилите, от друга страна, изискват мълчаливо съгласие. При едно от пътешествията си Ууд разбрал, че каквото и да се случва, не трябва да бяга, ако се озове лице в лице с  горила.

Така че когато той и екипът му наистина се натъкнали на планински горили, той последвал инструкциите. Какво друго спасение предлага?

Да се държите като горила? Защото горилите реагират на социална йерархия, така че е мъдро да им засвидетелствате уважение и да се издигнете на тяхното ниво, признавайки, че те са доминиращият вид.

„С горилите трябва да бъдете смирени. Не трябва да ги гледате в очите, да се връщате назад и да бягате, каквото и да се случва. Просто гледайте към земята, защото така ставате един от тях и възприемате поведението на горилите“, съветва Ууд.

Акули

При едно от приключенията на Жана Чан тя и нейна приятелка се потопили един следобед във водите на Сейшелските острови. Това, което не осъзнали, е, че гъмжащите от риба води са идеална примамка за тигровите акули. В един момент обаче се озовали точно срещу една от тях.

Жана Чан признава,че не получила много съвети какво да прави, ако бъде нападната от акула, но разчитала на инстинкта си.

„Казах си, че би било лудост да обърна гръб на акулата и да плувам километър и половина, така че просто останах така минута-две. След това започнах да се оттеглям назад, като продължих да гледам акулата право в очите. В крайна сметка тя потъна в мрака и вече не я виждах“, разказва Жана Чан.

Експертите съветват, ако се озовете пред акула, да не се панирате, да не се правите на мъртви, а да опитате да вземете нещо здраво, ако е възможно да сграбчите оръжие.

Лъвове

Лъвовете са най-мързеливите големи котки и прекарват 20 часа на ден в спане. Но те са много бързи и са отговорни за смъртта на около 250 души на година.

„Трябва да внимавате с лъвовете. Те са големи котки, ще ви преследват, ако бягате, така че трябва да се преборите със страха и да не тичате, защото в момент, в който обърнете гръб, те ще се нахвърлят върху вас. Така че тръгнете бавно назад, вдигнете шум, накарайте ги да си помислят, че сте голяма работа“, съветва Ууд.

Скорпиони

В света има над 2000 вида скорпиони, и подобно на паяците, всички са отровни, но само някои от тях могат да наранят човек. Жана Чан била на сафари в Намибия, когато се натъкнала на скорпиони.

„Натъпчете панталоните си за сафари в големите си вълнени чорапи“, съветва тя. Други мерки включват изтърсването на чаршафите, дрехите и обувките преди използването им и внимание при повдигането на камъни или дърва за огрев.

Когато разбрала, че няма близко място, където да потърси противоотрова, Жана Чан седнала и се надявала на най-доброто.

Змии

Змиите са били част от приключенията на Ууд, но може би най-тежкият момент бил, когато копиеглава змия - един от най-смъртоносните видове в Южна Америка, нападнала един от членовете на екипа му насред тропическа гора.

„Змиите са една от най-големите опасности, защото трябва да внимавате къде стъпвате. Трябва да вдигате шум, когато се придвижвате в джунглата, защото в противен случай, ако се засечете със змия, тя ще ви ухапе. Ако сте в джунгла, в никакъв случай не носете къси панталони“, съветва Ууд.