Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска тази вечер помощ от съюзниците в отбранителния съюз около Русия за потушаване на безредиците в страната, които той определи като "терористична заплаха", съобщиха от Ройтерс.

Осем полицаи и членове на Националната гвардия са били убити по време на размириците в различни части на Казахстан, съобщава Tengrinews.kz, позовавайки се на вътрешното министерство на страната.
Уточнява се, че повече от 300 други служители на реда са били ранени.

Кървав газов майдан: Стрелба и убити полицаи при безредиците в Казахстан ВИДЕО 18+

Това бе втората телевизионна реч на Токаев в рамките на няколко часа, тъй като Централно-азиатската бивша съветска република е изправена пред най-тежките безредици от повече от десетилетие, първоначално предизвикани от покачването на цените на горивата.

По неговите думи, обучени от чужбина терористични банди, превземат сгради, инфраструктура и оръжия. Те са поели контрола над летището в най-големия град Алмати и пет самолета там, включително чуждестранни самолети, каза той.

„Това всъщност вече не е заплаха, това е подкопаване на целостта на държавата и най-важното - това е атака срещу нашите граждани, които ме молятза помощ“, каза Токаев.

„Алмати беше нападнат, разрушен, вандализиран, Жителите на Алмати станаха жертви на атаки на терористи и бандити, затова наше задължение е да предприемем всички възможни действия, за да защитим държавата си, обясни той. 


При предоставянето на помощ на Казахстан чрез Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), Руската федерация може да използва руската част от КСОР на ОДКБ. Такива подробности разкри Telegram- каналът „По-рано от всички".Руската част от КСОР на ОДКБ включва 31-ва отделна гвардейска десантно-десантна бригада от Уляновск и 98- ма гвардейска въздушно-десантна дивизия от Иваново. Предвижда се също така помощ на Казахстан да бъде предоставена от въздушно-десантните сили, базирани в регионите Тула и Кострома .

По-рано ръководителят на комисията на руската Държавна дума по въпросите на ОНД Леонид Калашников призова да отговори на искането на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев за използване на помощ от ОДКБ. Той припомни, че организацията е създадена, за да гарантира безопасността на гражданите, живеещи в страните, участващи в договора.