Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, че въпросът за евентуално предоставяне на убежище на Ердоган в Русия ще се обсъжда, ако такова искане бъде отправено към Москва. Той посочи още, че Путин е наредил на всички компетентни служби в страната да съсредоточат усилията си върху безопасността на руските граждани в Турция и осигуряването на възможност те да с приберат обратно в Русия, съобщава ТАСС.

Няколко световни медии съобщиха, че Ердоган е помолил Германия за убежище. Според Ен Би Си и кипърския Sigmalive, след като Берлин е отказал да подслони президента, той ще се обърне със същата молба към Лондон.

В района на централния квартал на Анкара – „Къзълай”, по булеварда преминаха около 8-10 танка, предава информационната агенция „Догу хабер ажансъ” (ДХА). Някои граждани са изправиха срещу тях. Танковете обаче продължиха и премазаха един от паркираните автомобили. Вижда се, че танковете продължават към резиденцията Чанкая (доскоро – президентска, а в момента – правителствена – бел. на редакцията). 

Появиха се и съобщения за стрелба по протестиращи, които са искали да преминат от азиатската към европейската част на Турция. Военните са стреляли по привържениците на Ердоган, има пет души ранени. 

Междувременно военните нахлуха във валийството в провинция Сакария. Голям брой униформени влязоха в сградата, а танкове са разположени в района пред нея.

В Истанбул ТИР-ове са блокирали движението и в двете посоки по централния булевард „Ватан”. Вижда се, че пред Дома на армията в централния район „Аксарай” в пълна готовност се намират 9 танка. Наблюдават се и полети на хеликоптери „Скиорски”, посочва още ДХА.

Все още няма официално потвърдена информация къде се намира турският президент Реджеп Таийп Ердоган. От началото на съобщенията за военен преврат в страната, първоначално само се съобщаваше, че той е в безопасност.

„Ердоган е в самолет, отказва да кацне в Истанбул и се опитва да долети в Германия, твърди туит, който се разпространява вирулентно, съобщава MSNBC.

Появи се съобщение, че Ердоган се е появил по телевизията чрез фейстайм в 0:35 ч. Той е призовал народа да излезе по улиците да го защити, предаде Си Ен Ен.

Според bTV самолетът на Ердоган е стигнал до Германия и той е поискал убежище, но му е било отказано и той не е е можал да кацне там.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е призовал гражданите да излязат по улиците и да не допуснат опитът за преврат да успее.

Във включване по скайп за Си Ен Ен Тюрк той увери, че на случващото се ще бъде даден нужния отпор, уточнява bTV.

Последната версия твърди, че президентът е бил на почивка в Мармарис.

Припомняме, е по-рано в Турция армията обяви, че е извършила преврат и страната се управлява от "Съвет на мира". Президентът Ердоган е бил в в безопасност. Той направи изявление по скайп, че ситуацията ще се нормализира.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!