На 12 ноември мъж, пристигащ в Хонконг от Южна Африка, беше тестван за COVID и бе установено, че е положителен за новия щам "Омикрон".

Нулев пациент, наречен N1 или индексен случай от научната общност, пристигна на международното летище в Хонг Конг на 11 ноември, след като долетя от Южна Африка през Доха в Катар с полет QR818. Мъжът е пребивавал три седмици в Южна Африка и е бил негативен ден преди да започне пътуването си до там, предава БГНЕС.

При завръщането си с полет на Qatar Airways, 36-годишният мъж не е показвал никакви симптоми . Регистрирал се е в хотел Regal Airport в Чек Лап Кок, за да започне задължителната си карантина. Всеки, който идва от "високорискова" страна, може да се качи на самолет само ако е напълно ваксиниран, но дори и тогава трябва да изтърпи 21-дневна карантина. Докато са затворени, хората трябва да преминат шест теста за коронавирус, да те самонаблюдават, а 26 дни след пристигането си да си направят нов тест.

Въпросният мъж – пациент 0, е изпълнил всички изисквания, а в допълнение е бил напълно ваксиниран с препарата на Pfizer на 13 май и 4 юни.

При тест на 13 ноември е показал висок вирусен товар.

Подобно на всички пристигащи, които са дали положителна проба след пристигането си в Хонконг, той получава номер на случая - 12388. Едва по-късно той е идентифициран като "Омикрон" - "нулев пациент". Междувременно друг пътник, пристигнал в Хонконг предния ден заедно с „нулевия“ пациент, отсяда в стая срещу него на петия етаж на същия карантинен хотел. На 18 ноември и той дава положителна проба.

Властите в Хонконг установяват, че нулевият пациент не е носил предпазна маска по коридорите в хотела си, и дори да не е имал контакт с втория заразен, вирусът е успял да го зарази.

На 24 ноември новият щам получава ново име според критериите, дадени на нововъзникващите варианти на COVID - B.1.1.529.

Оттам нататък историята на новия щам е известна, а краят й – неизвестен.