Излизането на Великобритания от Европейския съюз „може да остане като една от най-големите и ненужни самоналожени рани в модерната история“. Това заяви бившият кандидат за президент на Демократическата партия и Държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на посещение в Белфаст.

„Няма да се извиня за това, че бях против Брекзит от самото начало“, заяви Клинтън, добавяйки че тя е „мислила, че е лоша идея преди референдума и мисля, че е още по-лоша идея в момента“.

Говорейки пред публика в „Queen’s University“, където получи почетна степен за своя „значителен принос към северноирландския мирен процес“, Клинтън добави: „Изглежда, че Брекзит ще се случи по един или друг начин. Ключовият момент е, независимо от това как ще се случи, да не бъде позволено Брекзит да подкопае мира и просперитета, който беше толкова скъпо извоюван тук“.

Тя посочи, че е дошла в региона „като приятел, който знае колко трудна е била борбата“.

Визирайки настоящото безизходно положение по отношение на въпроса за ирландската граница в преговорите за Брекзит, Клинтън заяви, че според нея най-устойчивото решение е в запазването на Белфасткото споразумение, уточнява Фокус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!