Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви прекратяване на продължилото повече от година дипломатическо напрежение с Холандия, отбелязвайки, че двете държави се фокусират върху бъдещето, информират турски медии. "Тези дни са зад нас и ние гледаме към бъдещето. Сега искаме да развием отношенията си с Холандия и да се съсредоточим върху положителните аспекти", каза Чавушоглу на пресконференция в Анкара.

Турският топ дипломат говори за перспективите да се увеличи двустранната търговия по време на пресконференция с холандския външен министър Стеф Блок, който е на официална визита в турската столица.

"Преговорите са в застой. Има много критерии за изпълнение, особено по отношение на върховенството на закона и човешките права", коментира Блок отношенията на Турция с ЕС.

В началото на юли холандското външно министерство обяви, че по време на телефонен разговор министрите на външните работи постигнаха съгласие да нормализират дипломатическите отношения между Холандия и Турция.

Двете държави обтегнаха отношенията си през март 2017 г., след като холандските власти не позволиха на Чавушоглу да участва в кампания в Холандия преди референдума за промяна на конституцията.

Турското външно министерство отговори с недопускане на холандския посланик на турска територия след ваканция в Холандия. Холандия отзова посланика си.

"Холандските фирми са на първо място в Турция по отношение на преки инвестиции. Ние също увеличаваме инвестициите си в Холандия", разкри турският министър.

Акцентирайки, че Турция и Холандия поддържат приятелски отношения от повече от 400 г., Чавушоглу отбеляза, че двете страни са научили уроците от спора през 2017 г. Той добави, че ще посети Холандия в началото на следващата година.

Блок подчерта важната роля на Турция в НАТО и приветства решението й да приеме над 3,5 милиона бежанци. Той също така похвали турската роля за предотвратяване на хуманитарна криза в Идлиб, Сирия.