Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е предоставила на американския телевизионен канал CNN ексклузивни кадри от юли на експерименталния безпилотен катер, използван за атаката на Кримския мост – първата операция, за която украинските служби открито поеха отговорност. 

Атаката от 17 юли нанесе щети на пътните платна на моста и, според руски официални лица, е отнела живота на двама цивилни.

Извънредна ситуация със загинали на Кримския мост ВИДЕО

Тя бе втора по рода си срещу жизненоважното за Русия съоръжение и показа колко трудно е да се защити единствената независима връзка на страната с полуострова.

Ръководителят на СБУ Васил Малюк разкри пред CNN, че използваният дрон, наречен "Морско бебе“ (Sea Baby), е плод на месеци работа, започнала точно след началото на войната, предаде "Фокус". "Дроновете за надводна повърхност са уникално изобретение на Службата за сигурност на Украйна. Никоя от частните компании не участва в проекта.

С помощта на тези дронове наскоро извършихме успешно поразяване на Кримския мост, на големия десантен кораб "Оленгорский горняк“ и танкера SIG“, цитира телевизията думите му. Плавателният съд, ударен в Черно море, е превозвал гориво за руската армия, според твърденията на украинските службители.

СБУ е предоставила на CNN видеозапис от атаката през юли, който показва екрана на пилота моменти преди Sea Baby да заложи до 850 килограма експлозиви на един от бетонните опорни стълбове на моста. Източници от службата предоставиха и два видеозаписа от камери за видеонаблюдение, които показват момента на удара на дрон в автомобилната част на моста, а след това друг взрив на БпЛА, удрящ железопътната част от противоположната посока.

Киев се похвали: Ние ударихме Кримския мост, вижте какво остана ВИДЕО 18+

Украйна бе сдържана по отношение на атаките, потвърждавайки участието си в тях чрез анонимни изявления и неясни препратки към "неидентифицирани плаващи обекти“. Прякото твърдение за отговорност на Малюк бележи директен опит да предупреди Москва за заплахата, която представляват тези нови дронове за силите й, отбелязва телевизията.

"Работим по редица нови интересни операции, включително във водите на Черно море. Обещавам ви, ще бъде вълнуващо, особено за нашите врагове“, подчерта Малюк.

Той също пое отговорност за първото украинско нападение срещу моста на 8 октомври, но отказа да предостави подробности. Обстоятелствата на атаката, която изглежда е причинена от взрив на движещ се камион по моста, остават неясни.

По думите на Малюк атаката с безпилотен катер от юли е резултат от месеци на подготовка. Операцията е била съвместна с украинския флот и в ръководенето й е участвал адмирал Алексий Нейжпапа.

"На последния етап от подготовката не можехме дори да мислим за сън или храна. Бяхме напълно концентрирани върху операцията. Последните дни бяха доста напрегнати. Когато стана експлозията, бяхме толкова щастливи и започнахме да се поздравяваме. Това беше много емоционален момент за всички нас и нашата победа, която определено ще дойде скоро“, сподели Малюк пред телевизията.

По думите му западните партньори на Украйна са проявили интерес към операциите на СБУ и желание да се поучат от техния опит "Но те не участват в нашите операции, нито ни предоставят оборудване или нещо друго. Тези дронове се произвеждат в подземна производствена база на територията на Украйна. Целите, които споменах, са законни цели според украинските и международните закони“.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук