Няколкото подозрителни пратки, изпратени на украински посолства, си приличат по това, че на всички от тях фигурира адресът на автокъща на "Тесла" в Германия и че са били изпратени от пощенски клонове без видеонаблюдение, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Министърът написа във Фейсбук, че 31 украински дипломатически мисии в 15 държави са получили подобни пратки. Той нарече това "кампания за сплашване на украинските дипломати".

Украйна съобщи миналата седмица, че "окървавени пратки", съдържащи очи на животни, са били изпратени до някои от дипломатическите ѝ мисии в Европа, скоро след като писмо бомба се взриви в украинското посолство в Испания, а полицията там обезвреди други подобни писма, изпратени, включително до испанския премиер.

"Всички пратки имат един и същи подател: автосалон на "Тесла" в германския град Зинделфинген. Обикновено пратките са изпращани от пощенски клонове, които не са били снабдени със системи за видеонаблюдение", написа Кулеба.

"Престъпниците са взели също мерки да не оставят следи от своята ДНК върху пратките. Това, в частност, говори за професионалния подход на извършителите".

Германските власти и автосалонът за електрически автомобили "Тесла" в южния германски град Зинделфинген засега не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар, пише БТА.

Украйна побесня и охули Илон Мъск за предложения от него мирен план

Изпълнителният директор на "Тесла" Илон Мъск е критикуван в Украйна за предложението си за възможно мирно споразумение за спиране на войната в Украйна, което включва условия, смятани от Киев за изгодни за Русия.

Мъск предизвика също така негодувание в Киев, когато каза през октомври, че компанията му за космически ракети "СпейсЕкс" не може безкрайно да финансира своята услуга за интернет връзка "Старлинк" в Украйна, която помогна на цивилните украинци и на украинската армия да запазят достъп до мрежата по време на войната с Русия.

Ден по-късно Мъск каза, че "СпейсЕкс" ще продължи да финансира "Старлинк" в Украйна, аргументирайки се с нуждата от "добри дела", посочва Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук